Директорът на Областната дирекция на полицията в Хасково старши комисар Венцислав Кирчев е назначен за директор на Главна дирекция "Национална полиция", научи TrafficNews. Днес, в 16.30 часа той е бил представен на служителите в главната дирекция. 

Само преди три дни, на 4 януари на този пост бе назначен ст. комисар Атанас Илков като временно изпълняващ длъжността.  Дотогава  постът се заемаше от главен комисар Станимир Станев, а Илков беше негов заместник. До рокадата се стигна след като Станимир Станев стана зам. главен секретар на МВР. Очакваше се Илков да остане на поста за постоянно, но това не се случи. 

Cтapши ĸoмиcap Beнциcлaв Kиpчeв имa нaд 23 г. пpoфecиoнaлeн cтaж в MBP.  Πpeз 1998 г. cтapтиpa ĸapиepaтa cи ĸaтo пoлицaй в „Oxpaнитeлнa пoлиция“ ĸъм xacĸoвcĸoтo yпpaвлeниe. 

Πocлeдoвaтeлнo e зaeмaл cлeднитe длъжнocти: paзyзнaвaч пpeз 1999 г. и 6г. пo-ĸъcнo – инcпeĸтop в гpyпa „Kpиминaлнa пoлиция“ нa PУ – Xacĸoвo, нaчaлниĸ нa пoлицeйcĸия yчacтъĸ в Cтaмбoлoвo пpeз 2008 г., нaчaлниĸ гpyпa „Tepитopиaлнa пoлиция“ ĸъм PУ – Xacĸoвo пpeз 2014 г. Oт aпpил 2019 г. ce пpeмecтвa нa paбoтa в OДMBP – Kъpджaли, ĸъдeтo дo  юни 2021 г. oглaвявa yчacтъĸa в Чepнooчeнe. 

На практика Кирчев е бил подчинен на Илков, докато той самият е директор на полицията в Кърджали. 

Самият Атанас Илков в продължение на година бе начело на дирекцията в Пловдив, но след разкриването на огромна база за производство на контрабандни цигари на територията на дирекцията, той бе преместен в Кърджали. През 2014 г. Илков ръководи ГД "Криминална полиция", но беше освободен от МВР след злополучната акция на баретите в Лясковец. Тогава при атаката на барикадиралия се в дома си Петко Петков загина командосът Емил Шарков от Специализирания отряд за борба с тероризма. Тогава Илков бе уволнен, но обжалва и спечели делото. След това се върна в системата на МВР като зам. директор на полицията в Пловдив, която по-късно оглави.

Последните рокади показват, че протуберансите на МВР продължават и въпреки заявките за дълбока структурна реформа, в момента там върви студената война между лобитата на президентските съветници Пламен Узунов и Николай Копринков и това на вътрешния министър Бойко Рашков. 

В навечерието на Коледа Рашков вчера уволни двама от заместниците си - Венцислав Катинов и Емил Ганчев. Катинов и Ганчев бяха заместници на Пламен Узунов в МВР в първия служебен кабинет на Румен Радев през 2016 година. Двамата бяха назначени и в служебния кабинет, формиран тази година. 

Очевидно Рашков, който остана вътрешен министър от квотата на Продължаваме промяната, е решил да подмени ръководния екип на министерството, който беше съставен до голяма степен под давлението на президентския съветник. Според източници от вътрешното министерство, кадруването от страна пловдивското лоби, не е по вкуса на Рашков.