Заради грипната епидемия и регистрираните в страната случаи на коронавирус, най-вероятно водният режим в Перник ще бъде облекчен по-рано от предвиденото, каза кметът на града Станислав Владимиров.

Според сега действащия режим хората имат водоподаване по 7 часа на денонощие - от 15.00 ч. до 22.00 часа. Предложението е вода да няма само нощем.

Язовир "Студена" продължава да се пълни с бързи темпове заради валежите. Водният му обем достигна 5 700 000 куб. м, при капацитет 25 519 100 куб. м.  През последната седмица има рекордни притоци - към днешна дата е отчетен приток 2959 л/сек. и разход - 233 л/сек. Метеорологичните прогнози също са добри.

"При липсващи дезинфектантни в аптеките и необходимостта от по-строга лична хигиена обсъждаме варианта режим да има само нощем", заяви кметът Станислав Владимиров.

За целта Министерството на околната среда и водите трябва да разреши увеличаване на водоподаването от язовир "Студена". След разрешение от министерството, веднага ще се пристъпи към по-облекчен режим.

Кметът се надява това да стане още през следващата седмица. От сутринта разкритият телефон в общината за сигнали на граждани не е спрял да звъни.

Хората са притеснени, че заради режима не могат да спазват препоръките на лекарите по отношение засилване на хигиената.