Бедствено положение е обявено в община Симитли заради проливните дъждове през последните две денонощия, съобщиха от общинския пресцентър.

След интензивните валежи има много наводнени къщи в три села в общината - Крупник, Черниче и Долно Осеново. Сериозни материални щети са нанесени по редица пътища в общината. Компрометирани са и водопроводни съоръжения. Към момента изцяло е затворен за движение пътят за село Сушица.

От вчера са предприети незабавни действия от страна на общинското ръководство за овладяване на ситуацията, които продължават и днес, посочват от общинския пресцентър.

Отсечката от Подгорския път между селата Камена и Яворница е затворена за движение, съобщиха от община Петрич. Обходният маршрут от Петрич за Яворница е през ГКПП "Златарево" и селата Габрене - Скрът - Ключ - Яворница, където пътят е отворен за движение. Пътуващите от Петрич за Камена могат да използват обходен маршрут през ГКПП "Златарево" по път 198 Беласица - Коларово - Самуилово - Камена. Пътят от Петрич за село Беласица, който минава покрай черквата "Света Петка", също е затворен за движение и в двете посоки, съобщават от общината.

По републиканската пътна мрежа на територията на област Благоевград в момента обстановката е нормална при зимни условия, съобщи пред БТА дежурният служител от Областното пътно управление. Въведени са две ограничения по път II-19. Временно движението при км 8 на път II-19 Симитли - Разлог се осъществява двупосочно в едната лента поради паднала скална маса на пътното платно.

Ограничение има и между Банско и Гоце Делчев в района на Добринище, където движението също се осъществява двупосочно в едната лента поради паднали камъни и дървета на пътното платно, а движението се регулира от специалисти. През тази нощ е имало свличане на земна маса и наводнения в района на Кресненското дефиле.