Нови шокиращи разкрития за некачествените горива. Инспектори откриха рекордни отклонения в една от големите вериги бензиностанции, съобщава Нова телевизия.

Бензин, в който има едва 30% бензин. Цялата партида с горивото-менте вече е изтеглена от пазара, а бензиностанцията е затворена. Лабораторните тестове показали фрапантни разминавания, които не са отчитани поне през последните 10 години. 

"Отклонения, при които част от параметрите апаратурата не може да го отчете като гориво, като бензин, а в други случаи отклоненията са между 45 и 70 %. Определено това не може да бъде дефинирано като бензин за леки автомобили", коментира Стефан Цанков - Държавна агенция за метрологичен и технически надзор.

За да не продължаваме да зареждаме от бензина-менте,резервоарът е бил затворен. От веригата-бензиностанции отказаха коментар, докато официално не получат протокола с отчетените резултати. За тези нарушения санкцията може да достигне 60 хиляди лева. А до този момент държавата е проверила над 900 проби от горива.

При тези отклонения рисковете за двигателя на автомобила на София могат да са тежки.Предстои да се изясни как точно се е стигнало до това съдържание в резервоара. Най-вероятно обаче бензина вътре е смесен с дизелово гориво. От тук нататък контролните органи трябва да проследят целия път на партидата, за да проверят дали част от бензина-менте е попаднала и до други бензиностанции в страната.

ОЩЕ НОВИНИ - ТУК

TrafficNews.bg