Пламен Николов не е бил възпитаник на университета в Клагенфурт. Тази „бомба“ хвърли австрийския журналист Уве Зомерсгутер от Kleine Zeitung, публикувайки статия със заглавие "Неясноти в биографията. Защитил ли е научна степен бъдещият български министър-председател в Клагенфурт?".

Зомерсгутер се уповава на официална информация, получена от д-р Анегрет Ландес, завеждаща отдела за връзки с обществеността на университета Алпе Адрия в Клагенфурт.

Именно последната посочва в писмено становище, че студент или абсолвент с името „Plamen Nikolov“ не фигурира в компютърната система на университета.

Името на предложения от партия „Има такъв народ“ за министър-председател на България всъщност отсъства и в регистъра на Съюза на австрийските библиотеки, където се съхраняват всички писмени работи на студентите в Австрия. Това сочи справка на университета, цитирана от журналиста на Kleine Zeitung.

Припомняме, че Пламен Николов показа всичките си дипломи за висше образование на специална пресконференция в Народното събрание. Тогава той извади дипломната си работа, договорът за стипендия от Австрия, а накрая и доктората си. Кандидат-премиерът обясни, че пребиваването му в Австрия е пряко свързано със завършването на доктората му.  Но не показа никаква диплома от Университета в Клагенфурт, Австрия.

За сериозни разминавания навяваха и „пробойните“ между биографията му, когато той представяше себе си като доктор на австрийския университет, когато всичката налична информация сочеше, че той е само специализант.

Оказва се обаче, че в системите на мечтания Алма Матер от нашия евентуален бъдеш премиер - „Няма такъв човек“.

Пламен Николов показа дипломите си, но не каза министрите сиКандидат-премиерът на ИТН се опита да обясни разминаването в биографията си

Факти и преувеличения в биографията на кандидат-премиера Пламен НиколовКандидатът на ИТН се промотира като доктор от австрийски университет, макар и изкарал само специализация там