Десетки доброволци посетиха възрастни и самотни хора от района на Пловдив. Те се включиха в кампанията "SOS! Час внимание!", организирана от БЧК-Пловдив и Трафик. В кампанията участваха ученици от спортното училище в Пловдив, по инициатива на треньора Ива Пранджева, както и  възпитаници на ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”. Младите ентусиасти бяха на обиколка из няколко пловдивски села, за да се срещнат със самотните им обитатели - местните пенсионери. Те разговаряха с тях, изслушваха ги и им помагаха. Лошите метеорологични условия не ги спряха да извършат едно добро дело – да им отделят малко внимание. От своя страна възрастните хора ги посрещнаха топло - с усмивка и блага дума.

„Компанията постигна голям успех, след като доброволците от Пловдив и района отделиха по час от личното си време за възрастните и самотни хора от близките села.”, заявиха организаторите.

Доброволците посетиха селата Борец и Старосел. Всеки един от тях посети отделна къща и оказа нужната помощ на самотните пенсионери.
"Всички бяха много щастливи и доволни от това, че им се обръща внимание. Очите им светеха, като на малки деца и силно ни прегръщаха, сякаш сме техни внуци.”, разказа един от доброволците.

"Някои от тях бяха загубили децата си, други половинките си, а трети са самотни от това, че децата им са в чужбина и се прибират веднъж годишно, понякога и по-рядко.”, споделя доброволец.
С просълзени очи и тъжен глас, 76-годишната баба Рада разказа, че е изгубила сина си преди 5 години.

„Няма по-голяма мъка на този свят от това, детето ти да си отиде преди теб. Едвам преживях смъртта на съпруга си и минаха се 5 години и синът ми ни напусна. От 5 години ги чакам, и синът ми , и мъжът ми, но не се връщат…” , разкава възрастната жена.

Доброволците бяха отпратени с призив да се върнат отново, тъй като са успели да оставят траен отпечатък с грижите и вниманието си. 

В Пловдив специална изложба с портрети на възрастни хора се опитва да насочи вниманието към проблема със самотните пенсионери. Тя цели да привлече доброволци към екипите на БЧК и Трафик, които да отделят време, за да говорят с възрастните по селата. Историите, които придружават фотографиите, разказват за живота на самотните обитатели в обезлюдените села.

Всеки може да се запише като доброволец на телефоните на кампанията "SOS! Час внимание!". Повече информация може да се открие във фейсбук страницата на благородната инициатива:

https://www.facebook.com/soschasvnimanie?fref=ts 

TrafficNews.bg