Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров е подал заявление за прекратяване на трудовото му правоотношение по взаимно съгласие, съобщават от  Министерството на културата на интернет сайта на ведомството.

Причината за оттеглянето на дългогодишния директор на музея е придобитото от него право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Министърът на културата е подписал заявлението на Божидар Димитров и то влиза в сила, считано от 1 ноември 2017 г.

Решението му за пенсиониране е изненадващо в средите на културата, тъй като той бе един от кандидатите за директор на НИМ в новия конкурс, обявен от министъра на културата Рашко Младенов. 

С прекъсване от 2 години, той в продължение на на 20 години е директор на най - големия музей в България. Назначен е през декември 1994 г.  Като директор на Национален исторически музей, през 1997 – 1998 г., има задочен конфликт с президента на Република България Петър Стоянов по повод връщането в Зографския манастир на черновата на „История славянобългарска“, написана от отец Паисий Хилендарски. В резултат на което през лятото на 1998 г. договорът му в НИМ е прекратен от министъра на културата Емма Москова. Препитава се като свободен журналист в Бургас и София през периода 1998 – 2001 година. „Връща се като директор на НИМ през октомври 2001 година след конкурс.

Божидар Димитров Стоянов е историк, доктор на историческите науки, старши научен сътрудник , почетен професор на Университета по библиотекознание и информационни технологии. От 1973 до 1990 година сътрудничи на Държавна сигурност в направление културно-историческо наследство. Беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина в първото правителство на Бойко Борисов .

Последната му официална визита в Пловдив през 2015 година бе съпроводена със скандал, след като бе освиркан публично заради проекта за бутафорното възстановяване на крепостта на Небет тепе.