Защо цифровите сертификати на преболедували COVID-19 излизат невалидни, след като новата заповед удължи срокът им с още 6 месеца? С този въпрос към редакцията на TrafficNews се обърна потърпевш пловдивчанин, който де факто е с валиден сертификат, де юре – не.

Случаят на Атанас не е никак рядък, показа проверка на медията ни. Всъщност  преболедувалите COVID преди повече от половин година вече са с изтекли сертификати според европейските стандарти.

Припомняме, че заповедта на министъра на здравеопазването удължи срокът им с още 6 месеца, като това се отнася единствено за територията на страната. Преболедувалите българите в момента има достъп до всички активности на закрито, които наложените рестриктивни мерки забраняват. Това обаче няма как да бъде валидизирано в системата HIS, която автоматично е генерирала сертификатите на ЕС.

Разминаването се получава заради това, че документът следва стандарта, според който годността е шест месеца от датата на направения положителен тест за COVID.

Така един голям брой хора, сред които е Атанас, могат да докажат истинността на документа си само чрез горепосочената дата. При проверка със сканиране на QR-код системата посочва, че сертификатът е невалиден.

TrafficNews потърси становището на РЗИ-Пловдив, откъдето поясниха, че многократно са постъпвали запитвания от хора със същия казус. Тъй като е невъзможна промяната на системата заради удължаването на срока чрез заповедта на здравния министър, документите остават с непроменена дата на валидност.

Проверяващите органи са наясно с това и заповедта се взима предвид от тях. Така хората, които са с изтекла валидност от 6 месеца спрямо европейските сертификати, не се глобяват до изтичането на 1 година от датата на PCR теста“, уточни директорът на инспекцията д-р Сийка Димчева.

При последваща проверка в системата, може да бъде сверена датата на теста, съответно лицето да бъде допуснато да всички дейности, които заповедта за ограничаване на COVID-19 забранява.

Така например Атанас, който е преболедуваш през април, има валиден цифров сертификат до 23 октомври. След удължаване на срокът им, документът ще му служи до април месец на 2022 година. Това той може да докаже с дата, позиционирана най-долу на сертификата, която обозначава кога е бил направен PCR теста.