Националният пандемичен комитет ще предложи намаляване срока на карантината за заразени с новия вариант на COVID-19. Мярката трябва първо да бъде обсъдена, а ако бъде одобрена, ще влезе в сила от следващата седмица. Това обяви след първия брифинг на новосформирания комитет зам.-министърът на здравеопазванет доц. Георги Йорданов. 

До това решение е довел анализа на заболеваемостта с Омикрон, който показва по-леко протичането.  

Така карантината на доказани случаи на COVID ще бъде намалена на 10 дни. Карантината при контактните ще бъдете намалени на 7 дни.

Засега нови мерки не се предвиждат, а за въвеждането им ще се гледа заболеваемостта на локално ниво по области.

„Днес излязоха първите предварителни данни от преброяването. 35,7% е процента на ваксинирани в страната, като не броим децата. Отчитаме нежелание на обществото като цяло да се ваксинира. Искаме до края на месеца да ваксинираме 500 000 души, в последствие над 60% от народа“, заяви още  доц. Георги Йорданов.

32 хиляди са ваксинираните души за новата година, а по- голямата част то тях са възрастни хора с бустерни дози. Това не са нововаксинирани, към които се цели комитета, допълни той.

Без помощта на обществото министерствата не могат да се справят, заяви още зам.-министърът и напомни, че е важно, когато човек усети дори най-малки симптоми да поеме отговорност и да се самоизолира, за да ограничи разпространението на вируса.

Притеснени сме, тъй като вървим към пик на заболеваемостта. Много бързо ще минем капацитета на леглата и правим всичко възможно да увеличаваме броя на легла“, добави той.

Вече са настъпили казуси заради новата заповед за влизане в страната. Припомняме, че според нея освен зелен сертификат трябва да се представи и негативен PCR тест.