Възможно е по Коледните празници да зареждаме по-евтино гориво заради спада в цените на международните пазари. Обнадеждаващата информация се дължи най-вече на факта, че петролът на борсите достигна най-ниските си стойности за последните три месеца. И докато на международните пазара вече се усеща понижение, то в България за момента няма такава тенденция и на повечето бензиностанции масовите горива превишават 2,50 лева за литър.

Само до преди един месец  ситуацията на пазара на горива беше коренно различна и поевтиняването им изглеждаше като красива илюзия. Горивата поскъпваха седмици наред, а възстановяването на потреблението изстреля цените им до 3-годишен връх. Бензинът и дизелът се повишиха с по над 30% само от начало на годината, а газта с почти 60% през първите 10 месеца .

В момента Област Пловдив държи шесто място за най-ниска цена на горивата в национален мащаб, като най-евтино е в Шумен. Втората позиция е за Перник, следвани от Велико Търново, Русе и София област. Столицата София се нарежда на 11 място. Най-скъпи са горивата в Област Кърджали, следвани от Видин и Кюстендил. Справките са базирани на данните от сайта fuelo.  

Към днешна дата най-масовия бензин А95 в Пловдив струва средно 2,40 лева за литър. Дизелът се търгува при цена 2,45 лева, а пропан-бутанът е на цена от 1,40 лева за литър. Разликата със средните цени в страна е две стотинки при бензина, три при дизела и една стотинка при газта.

Обичайно най-ниските цени в града под тепетата се държат от бензиностанциите на „Рогошко шосе”, а най-високи са при големите вериги. Ето и дневните цени, които предлагат отделните бензиностанции в страната.

Цените на петрола на световната борса бележат тенденция към поевтиняване, което е обнадеждаващо, че следващите седмици цените на горивата в България постепенно ще тръгнат надолу.