Притеснението от новото е разбираемо. Всяко ново нещо плаши, особено във времена на несигурност. Това каза в предаването ​​​​​​"Още от деня" по БНТ председателят на парламентарната Комисия по конституционни въпроси и бивш министър на правосъдието Надежда Йорданова по повод изказванията, включително и на президента Румен Радев, че има вероятност промените в Конституцията, свързани с назначаването на служебно правителство, да доведат до конституционна криза.

Аз се опитвам да не виждам в тези изказвания опити за ескалиране на напрежение и насаждане на несигурност в българското общество. Подобни изказвания се чуваха например при закриването на специализраните съдилища, при въвеждане на механизма за разследване на главния прокурор. При всеки един от тези случаи минавахме през същите натягания на напреженито. Нито едно от тези неща не се случи. Мисля, че при едено разумно и отговорно отношение няма да има проблеми, заяви Йорданова.

Не виждам опасност от конституционна криза. Мисля че сме обществено отговорни хора и няма да допуснем това, посочи бившият правосъден министър.

Всъщност тази ситуация – да е посочва служебен премиер от лица, които заемат висши длъжности, не е нещо ново за България. Например Стефан Софиянски, след като беше служебен премиер, се върна на поста кмет на София. Ново е, че на конституционно ниво се ограничи изборът на президента между определен кръг лица, заемащи висши държавни длъжности и които са назначени на тях чрез демократичен избор, добави тя.

В парламента днес приехме законови промени, за да успокоим хората, заемащи висши длъжности, че мандатът им няма да бъде прекъснат. Ние уреждаме законово едно обстоятелство, което е било фактическо преди това, отбеляза Надежда Йорданова.

Нашата идея беше редовното правителство да остане до формирането на следващото редовно правителство след изборите, но тази идея не беше приета от колегите от ГЕРБ – СДС и ДПС, затова преминахме към гръцкия вариант. Идеята беше да не се стига до този полупрезидентски модел, който беше заложен. Вярвам, че въпреки критиките си президентът Радев няма да хвърли държавата в хаос просто за да се противопостави на политическите партии, подчерта председателят на Комисията по конституционни въпроси.

По думите ѝ провалената ротация на правителството и предсрочните избори неминуемо ще забавят съдебната реформа.