Няма повишение на нормите на радиация в България , каза главен комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, по повод инцидента, станал в Русия на 8 август в руска военна база до град Северодвинск.

„Няма никакво повишаване на нормите в нашата страна. Не сме получавали от съседни страни данни за увеличени нива на радиация. Обработката на всички тези данни се извършва от Агенцията за ядрено регулиране, която участва в световния обмен на подобен тип информация. За България не са отчетени повишени нива. Моделите показват, че такъв облак няма да мине над България“, допълни още главен комисар Николай Николов.

Николов каза още, че ежедневно се следи нивото на гама фона в България. Пет ведомства отговарят за наблюдение на нивата на гамафона. Това са МВР, Националната автоматизирана информационна система на МОСВ, Института за ядрена безопасност към БАН, Министерство на здравеопазването и АЕЦ „Козлодуй“.

Общо четири са станциите, изключили предаването на данни след инцидента край руския град Северодвинск, съобщи междувременно представител на Организацията за договора за всеобхватна забрана на ядрени опити, цитиран от "Уолстрийт джърнъл".

 Според експерти от организацията Русия е прекъснала потока от данни, за да сведе до минимум информацията за изпитвано оръжие. Русия може да опитва и да скрие информация за облака, образуван при експлозията, и радиоактивните елементи, които съдържа, смятат те.

 

 Ден по-рано Ласина Зербо, изпълнителният директор на организацията, следяща за спазване на международния договор със 184 страни обяви, че броят на станциите е само две. Той добави, че те са спрели да предоставят данни непосредствено след експлозията, при която загинаха петима служители на държавната корпорация "Росатом".

Няма официална информация за причината на инцидента, но има съобщения за увеличаване на радиацията в района, затваряне на част от Двинския залив за корабоплаване и потвърждение, че при взрива е тестван "нов продукт" за армията.