Над 4 млн. лева са средствата, необходими в спешен порядък за възстановяване от бедствието в Смолянска област. Това съобщи за БНР областният управител Стефан Сабрутев:

„Проблемът с електрическото захранване си остава, работи се, най-тежко е в община Баните - има най-много населени места без електричество, надявам се до края на деня да бъдат отстранени голяма част от авариите.

В община Смолян е отменено бедственото положение, в другите общини – все още не.

За десетки милиони са щетите, които са нанесени и които в по-дългосрочен план трябва да се отстранят".

Пети ден Смолянска област е в частично бедствено положение след обилния дъжд, преминал в сняг, който причини множество аварии по електропреносната мрежа и остави десетки селища без ток за няколко денонощия. По информация на EVN остават около 20 селища, на които трябва да бъде възстановено електрозахранването. 

В община Мадан без ток са 9 села, в община Баните - 6 населени места, в Рудозем без ток е село Мочуре, но още три села са с частично електрозахранване - Витина, Рибница и Поляна. 

До края на деня се очаква бедственото положение в Рудозем да бъде отменено. 

Днес бе отменено и частичното бедствено положение в община Смолян, но все още има селища без ток. 

В петък в Смолян на посещение ще дойде заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров, за да обясни на място как ще се подпомогнат засегнатите семейства. До този момент те са 23. Помощта ще бъде финансова и с хранителни продукти.