Над 33 хиляди рецепти за лекарства за сърдечни заболявания са обработени в първия ден от промените, с които доплащането намаля. Лекари предупреждават, че при преиздаването на предписанията административната им работа временно ще се увеличи.

Румяна Стоянова е със заболяване на очите и с хипертония. До момента касата е покривала половината от сумата за терапията ѝ. „Ако лекарството е 15 лева, аз плащам 7-8. Толкова плаща и касата“, обяснява тя.

Жената се надява с промените да спести.

Според фармацевти с промените е реалистично пациентите да се лекуват дори без никакво доплащане. И припомнят - при повечето от лекарствата доплащане, макар и намалено, ще има.

„При лекарствата по Здравна каса се взима най-ниската цена в групата. Разликата, която се получава между по-високата и определената от касата цена, трябва да я поеме пациентът“, коментира фармацевтът Мая Попова.

„Безплатните лекарства ще се изписват на отделна бланка. Това е било така и досега, но има нови лекарства, и ще има много административна работа. Това пациентът няма да го види, но във века на електрониката ми се струва излишно“, казва общопрактикуващият лекар Михаил Михов.

В аптеката пациентът, както и досега, трябва единствено да каже своето ЕГН, пише БТВ.