"Проверяваме щателно всички сигнали за поставени бомби, изпратили сме екипи на всички места. До момента не е открито нищо опасно". Това заявиха от МВР пред TrafficNews по повод серията заплахи за поставени адски машини в БНТ, още няколко медии и летищата в София, Пловдив, Варна и Бургас. 

От вътрешното министерство отказаха да коментират неофициалната информация, че получените сигнали за заложени бомби от сутринта са вече над 300.

В сградите, за които има получен сигнал  за заложена бомба, пристигат екипи на Специализирания отряд за борба с тероризма, които проверяват щателно за взривни вещества.

Заплахата за взрив в БНТ е получена електронната поща малко преди обедната емисия, обясниха от държавната телевизия. "Помолиха ни без паника да излезем отвън, даже в началото не разбрахме за какво става въпрос. Имаше малко объркване в работата около предстоящата емисия, но в крайна сметка нямаше гафове", обясниха пред TrafficNews журналисти и служители от БНТ, които стояха на улица "Сан Стефано" заради непредвидената почивка.

Полицията отцепи съседната улица, докато антитерористите проверяваха етаж по етаж сградата, но в крайна сметка не откриха нищо притеснително. След като изкараха три часа на улицата заради фалшивата тревога служителите на държавната телевизия се върнаха на работа.

Ето какво казаха евакуираните телевизионери по повод внезапната тревога:

В "24 часа" заплахата също е получена на електронните адреси на редакцията. Терористите заплашват, че ще взривят цялата сграда и пожелават на журналистите "Приятен полет".  

"Интересно е, че в текста пише, че бомбата е "засадена". Това е ясен знак, че съобщението е преведено с гугъл транслейт. 

Подателят е uran17@cock.li. Същият имейл доставчик - www.cock.li бе използван, за да се изпратят сигнали за бомби в училищата в Лос Анджелис през 2015 г. Съобщението се оказа фалшива новина", пишат от "24 часа".

Ето и цялото съобщение:

"Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на сградата на медийната компания "24 chasa" Детонацията може да възникне по всяко време от момента, в който отворите това писмо.

Приятен полет".

За получени подобни заплахи съобщиха още и от редакцията на novini.bg. Според източници на TrafficNews "бомбени имейли" са пристигнали в още институции, откъдето са уведомили полицията, но не са алармирали медиите.

Летищата във Варна и Бургас са получили около 11.00 часа днес електронни съобщения със заплахи за сигурността, съобщиха от пресцентъра на варненския аеропорт.

Съобщението е получено на няколко електронни пощи на двете летища от един и същ изпращач. Веднага е задействана стандартната процедура и е сформиран кризисен щаб, с участието на всички държавни служби на летищата, информирани са всички органи.

След сигналите няма отменени полети, но работата на двете летища продължава при повишени мерки за сигурност, допълниха от варненското летище.