Още един случаи на коронавирус е регистриран у нас, така заразените вече са 243. Това заяви по време на сутрешния брифинг на извънредния кризисен щаб генерал Венцислав Мутафчийски. Последният заразен у нас е от София, не е настанен в болница. Жертвите от COVID -19 в България са трима. До момента случаите на положителни проби в Пловдив са 9, под карантина в областта са 1867 души.

"Днес ще предложим на министъра на здравеопазването да разшири извънредните мерки до 12 април. Другото предложение, което ще отправим днес е всички, които се връщат от чужбина у нас да бъдат поставени под карантина, без значение от коя страна се връщат", заяви още Мутафчийски.

Чужденците, които идват у нас, ще трябва 14 дни да бъдат под карантина и да удостоверят къде ще я прекарат.

"Обсъждаме да се изработи стратегия за тези лица, които са здрави, но с вирус, кога може да преценим, че те са стабилни, няма опасност за здравето им и могат да бъдат вкъщи, да си довършат лечението, а не да се чака в клинична обстановка да се свърши това. Сега може да си го позволим, но ще дойде време, когато няма да може да си го позволим - да стоят здрави хора в болниците, а други да умират пред тях. Ние мислим с много стъпки напред", обясни още председателят на оперативния щаб.

Той призова всички лекари в страната да тестуват всички хора с респираторни заболявания. Това е изпратено и със заповед, но има данни, че на места тя не се спазва. В тези случаи се реагира с органите на РЗИ.

Младият стажант-лекар от Пловдив, който застана на първа линия в битката с коронавирусНе бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората, сподели пред TrafficNews той