Мнозина шофьори вече се сдобиха с видеорегистратори. Поставени на предното стъкло на автомобила и записващи пътната обстановка и движение, те често улавят нарушения на автомобилните водачи пред колата с монтирано устройство. Това породи въпроси както у шофьорите, разполагащи със записи на джигити, така и у прекрачващите Закона за движение по пътищата. Едните желаят да използват записа пред органите на реда, защото считат, че чрез него могат да бъдат наказани превантивно мнозина, които застрашават здравето и живота на хората по пътя. Нарушителите пък биха желали да знаят дали могат да бъдат глобени на база техен запис, изготвен и предаден от гражданин. Затова Съюзът на българските автомобилисти (СБА) изнесе разяснение по тези казуси:

Всеки гражданин може да снима шофьори, които извършват груби нарушения. Пътна полиция признава клиповете, заснети с видеорегистратори от случайни свидетели, и ги използва като доказателства за налагането на санкция. За целта обаче авторът на уличаващите кадри трябва да се яви в полицията, за да свидетелства срещу виновника, обясниха за СБА от МВР. Тази практика съществува вече от няколко години, а само в София от началото на 2017-та има глобени стотици водачи.

За столицата снимките с нарушението се изпращат на e-mail адрес: trafficpolicesdvr@mvr.bg. Кадрите може да изпратите и на лично съобщение във Фейсбук страницата на Столичната дирекция на вътрешните работи. Това обаче ще забави работата по издирването и санкционирането на нарушителя, защото от СДВР ще препратят материалите, но по куриер – такива са вътрешните им правила. Така че най-добре е да изпратите сигнала на посочения по-горе имейл. Освен в полицията, сигнали може да се подават през специално създадени мобилни приложения или интернет платформи.

Шофьор, извършил нарушение, може да се санкционира само по качествен снимков материал, изваден от видеофайла. Към материалите трябва подробно да опишете точното място, дата и час на нарушението. Необходимо е също така да уточните в какво се изразява извършеното нарушение, както и да оставите телефон за обратна връзка, уточниха от столичната полиция.

Последното е много важно, за да има полицията връзка с вас и да ви извикат да дадете показания. Само на база на вашите сведения може да се издири шофьорът и да му се напише акт за установяване на административно нарушение. А вие трябва да се подпишете под акта като свидетел. Обикновено разпределянето на сигнала, викането ви в полицията и издирването на водача може да отнеме време.

По видеозаписи и снимки от граждани могат да се санкционират всички нарушения като шофиране в бус лента, отнемате на предимство на пешеходец, неправилно изпреварване, минаване на червен светофар, засичане, престрояване и изпреварване без мигач и др. По ваши сведения обаче не могат да се пишат актове за превишена скорост. Наказания за шофиране със скорост над разрешената се налагат само ако нарушението е установено по надлежния ред – с техническо средство, тоест камера, която е одобрена съгласно Закона за измерванията и е минала проверка от Института по метрология“.

В последно време немалко граждани – и шофьори, и пешеходци – демонстрират нетърпимост към всякакви автоджигити, които се изживяват като господари на пътя. Всекидневно брутални снимки и клипове, направени с видеорегистратори или смартфони, се изпращат не само в полицията, но и в сутрешните телевизионни блокове. Това е похвално, защото все пак е начин хулиганите зад волана да търпят и наказания.