Моряците от кораба „Руен" с 10 души охрана пътуват към Оман, където ще продължи разследването от „Интерпол". След това с военноморски кораб ще отпътуват към Индия, където ще завършат последните разследващи действия и българските граждани трябва след около 15 дни да се завърнат в България успешно. Това съобщи Таня Димитрова - директор на Ситуационния център към Министерството на външните работи (МВнР).

В събота вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел съобщи, че екипажът на отвлечения на 14 декември 2023 г. кораб „Руен", в който са и седем българи, е освободен с помощта на индийските военноморски сили.

Екипажът на кораба „Руен" е в добро здраве, поддържаме връзка с корабособствениците, които имат постоянна връзка с моряците. От тях имаме информация, уточни Таня Димитрова. Към момента целият екипаж е в много добро здраве, благодарение на военноморските индийски сили, които успяха да извършат успешна операция на 16 март 2024 г., добави тя.

„Благодарение на помощта на военноморските индийски сили имахме успешна операция. Въпреки че сомалийските пирати първи откриха огън, в крайна сметка операцията завърши успешно", каза още Таня Димитрова пред БТВ.

Тя уточни, че същият индийски кораб, който освободи на 17 декември старши помощник капитана, е освободил и целия екипаж на 16 март. „Това се случи благодарение на усилията на всички, включени в процеса – Министерството на външните работи, с помощта на международни организации, с наши партньори, с ръководената от Европейския съюз операция „Аталанта", за която също изказваме благодарност, и със съдействието на вицепремиера Мария Габриел, която имаше ръководна роля", отбеляза директорът на Ситуационния център на МВнР.

За един от българските моряци, които още през декември е освободен от пиратите, за да се лекува в болница, Таня Димитрова съобщи, че се е прибрал в България на 22 декември миналата година и вече е в добро здраве.

Индийските военноморски сили се включиха с 12 кораба в Червено море да охраняват всички търговски кораби и също така военноморската операция на ЕС „Аталанта", е част от този процес. Ние като страна членка на ЕС също имаме нашата роля, допълни още Таня Димитрова.