Мигрантският натиск категорично е увеличен, това го казаха и главният секретар, и директорът на "Гранична полиция", каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш вътрешен министър Младен Маринов, който участва в заседанието на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, предаде БТА.

На него бяха изслушани директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" главен комисар Деян Моллов и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров за готовността на граничните съоръжения за предстоящата мигрантска криза.

Изслушването беше закрито за медиите заради наличието на класифицирана информация в изложенията им, а Моллов и Тодоров си тръгнаха от комисията, без да се спрат пред журналистите.

"Натискът е вследствие на причини, които са извън България, извън българската политика, знаете какво се случва в Афганистан, така че няма как да избягаме. Въпросът е какви мерки ще се вземат и как ще се поддържат", коментира Младен Маринов.

Попитан за състоянието на преградното съоръжение, Маринов каза, че на изслушването са посочени два участъка, които са компрометирани вследствие на природни сили, и които ще се отремонтират. Теренът там е изключително сложен, но мисля, че това не е някакъв сериозен проблем, по-скоро проблемът е поддръжката, посочи Маринов.

Преградното съоръжение е само елемент от противодействие на нелегалната миграция, коментира и депутатът от ГЕРБ-СДС, и също бивш вътрешен министър Христо Терзийски. "Оградата по границата е едно съоръжение, което, предполагам, никой вече няма съмнение, че върши работа и че беше важно да бъде изградено, независимо по кое време е градено и на колко етапа - да не се спекулира с това политически. Бяха осигурени над 160 млн. евро преди, за да се поддържа и да се изгради тази система - като включим инженерно-техническото съоръжение, след това надграждането със съответните сензори, камери, датчици, които да дават информация, така че е въпрос на поддръжка оттук нататък", каза Младен Маринов.

По думите му голяма част от тях са извън гаранционна поддръжка, но има сключени договори. "Надявам се политическото ръководство на МВР да направи всичко възможно и от Европа, и в рамките на солидарността, която имат европейските държави към тези на първа граница, да се отпуснат още пари", добави той.

Освен физическата охрана трябва да се наблегне и да се работи оперативно по отношение на каналджиите, и най-сериозната работа трябва да се хвърли във външнополитически аспект. Което вече съответно трябва на ниво правителство да се работи с държавите, които са източник на тази миграция, най-вече с Турция като наша съседка. Защото в Гърция доста ни изпревариха в тази политика, а знаете, че преди водещи бяхме ние, коментира Маринов.

"Лично за нас и за политическа партия ГЕРБ е тревожно, отбеляза Маринов в отговор на въпрос какво е положението на границата в момента, защото мигранти има и в София. Знаете, че ние първи поставихме въпроса в Народното събрание за този проблем, който някак се подминаваше. Хубавото е, че сега всички разбраха, че това е наистина сериозен проблем. Колегите взимат мерки, но трябва да се взимат и особени мерки по отношение на контингента, който реално се занимава с каналджийство, защото това е основната причина потоците да се насочват към определена граница. Те винаги отиват там, където имат някаква логистика и някаква възможност да минат, обясни Маринов. Според нас трябва да се хвърли достатъчно ресурс за оперативна работа и за работа по организираните престъпни групи, които се занимават с каналджийство", отбеляза той.