Русият посланик Елеонора Митрофанова допусна възможността паметниците, поставени в България по съветско време, да бъдат върнати в Русия. Това става ясно от думите ѝ в интервю за руската телевизия Ер Ти Ви И.

„Допуска ли Министерството на външните работи, в случай на влошаване на ситуацията с паметниците, те да бъдат върнати обратно в Русия”, попита водещият Андрей Федотов.

„Знаете ли, мисля, че е възможно да се постави въпросът по този начин. Това са общо 520 паметника, посветени на Руско-турската война. Сред тях има не просто символични монументи, а реални гробове, както и около 180 паметника, които датират от Втората световна война”, отговори Митрофанова.

„Абсолютно се игнорира фактът, че България е била на страната на хитлеристка Германия и  именно присъствието на Съветската армия и подходът на съветското ръководство прави възможно запазването на България в границите, в които се намира сега. Иначе страната щеше да е в Софийска област и в Стара планина. Южната ѝ част пък щеше да отиде към Гърция, а други части - към Сърбия и Румъния”, добави руският посланик у нас.

Изчистиха Альоша на часа, а Z-ките кога?Надяваме се общината да прояви същото внимание и към издрасканите скали на всички пловдивски тепета

Митрофанова изпрати на пловдивските съветници декларацията на Думата за АльошаДекларацията е изпратена до председателя Атанас Узунов