Има много проблеми в земеделието - сега имаме дефицит на дървен материал. Още днес ще разпоредя да бъде спрян износа на дърва за трети страни, каза служебният министър на земеделието Явор Гечев пред БТВ. 

Той подчерта, че сега е краят на лятото и трябва да наваксаме за около месец, защото е пропуснат моментът, за да се отрази, че търсенето на дървен материал заради цените на горива, включително е нараснало три пъти. 

“Вчера се видях с две от големите преработватели на дървен материал. Те казаха, че ще участват в целия план, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, за да може да задоволим нуждите на практика за населението. Почваме от нуждите население за крайно нуждаещите се по списъците, които ще се помогнат от социалното министерство”, допълни Гечев.

“В момента фитосанитарният контрол на “Капитан Андреев” се извършва само и единствено от Българската агенция за безопасност на храните както и това на разтоварителната дейност, и това на лабораторната дейност”, каза Гечев. 

Преди време стана ясно, че частна фирма, която дълги години е извършвала фитосанитарния контрол на “Капитан Андреево”, бе отстранена със заповед на редовния кабинет на Кирил Петков. Съответно настъпи хаос на границата.

Контролът винаги е бил на държавата. Това което мога да кажа е, че работата трябва д аима малко повече експертиза, а не само ПР. Ще видите в следващите дни както ще се свърши, не ми се говори сега, за да не участва в предизборната кампания, категоричен е земеделският министър.  

Случаят с “Капитан Андреево” ще бъде решен от служебния кабинет, подчерта той. 

100-процентовата подкрепа на българската държава към Украйна е факт. Но европейските ни колеги трябва да знаят, че определени държави, особено такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар, каза Гечев. 

6 пъти повече в последната година сме внесли слънчоглед. Има пренасищане на пазара и цената започва да пада, обясни той.  

Явор Гечев е един от тримата министри от БСП в служебния кабинет и станаха причина за раздор в левицата. 

“Странни са ми всичките тези неща, които се случват. Аз все по-често говоря със социалисти, включително членове на Националния съвет и не намирам коренна разлика освен в политическото говорене, с което разбира се прекалява. В Министерство на земеделието работят 15 000 души. Аз съм сменил само трима”, каза той.