Министърът на културата: Главчев имаше само една седмица, за да състави правителство

Според Найден Тодоров човек не може да бъде сигурен „във време на несигурност и войни"

18.04.2024 11:59 653 0
Министърът на културата: Главчев имаше само една седмица, за да състави правителство

Димитър Главчев имаше само една седмица да състави правителство. Това каза пред БТВ служебният министър на културата Найден Тодоров по повод експресните рокади в кабинета.

„Навремето имаше един филм – „Тринадесетата годеница на принца“. Бих цитирал репликата на разбойника: „Казва ли ни някой, пък смееш ли и да попиташ“, така той отговори на въпроса докога ще заема поста служебен министър на културата.

Според него човек не може да бъде сигурен „във време на несигурност и войни“. Но се надява Димитър Главчев да му има доверие. „Той ме познава като музикант, но не и като министър“, поясни служебният министър на културата.

Найден Тодоров е категоричен, че досега президентът е избирал и назначавал служебни премиери, които „може би са знаели и са имали някаква подготовка“. А Димитър Главчев е имал само една седмица да състави правителство.

„В служебното правителство имаме група за комуникация и там се стараем веднага да се информираме за всичко“, каза още той.

„В министерството заварих процес с освобождаване на Сава Драгунчев като шеф на фонд „Култура“, задействан от предшественика ми Кръстю Кръстев. Може би е имало нецелесъобразни решения на бившия вече шеф на фонда. Все пак този фонд е важен фактор за подпомагане на независимите творци в България“, коментира още министърът.  

„ЕС е доста предпазлив – в областта на културата ние разработваме схеми за харчене, а Евросъюза ги одобрява и възстановява парите. В момента има приемственост между мен и Кръстьо Кръстев“, поясни Найден Тодоров.
Според него фонд „Култура“ е приоритет на всички министри.

„В добри отношения сме с финансовия министър Людмила Петкова – бяхме колеги в предишен служебен кабинет. Смятам, че без подкрепа на МФ културата няма да може да съществува. Трябва да намерим начин дадените пари за култура да не са разход, а инвестиции, които са дългосрочни“, каза още той.

 

Изпрати новина