Зависи как ще се сработи екипът, ако правителството не се сработи като екип, ще има големи трудности. Ако задачите са координирани, както е записано в споразумението, хоризонтът може да е и 4 г. Това заяви в ефира на bTV служебният министър на образованието акад. Николай Денков, определен и за редовен министър в новото правителство.

Попаднахме в капан, защото имаше заповед, според която без тестове учениците нямаше как да влязат в час, а в същото време тестовете ги нямаше. Успяхме да върнем децата от първи до четвърти клас с наличните тестове, а за останалите или трябваше да бъде променена заповедта, или да се намерят тестове. Така Денков обясни закъснението с две седмици за завръщането в клас за по-големите ученици.

Той изрази съжаление, че през цялото време е имало разнобой кога и колко теста да се очакват и това е рефлектирало тежко върху учители и родители. Денков заяви, че се надява още следващата седмица да седне с министъра на здравеопазването, за да се уточни цялата стратегия за в бъдеще - ще се затварят ли училища, няма ли да се затварят, ако са отворени - с тестове или без тестове и при какви условия.

Според него има тестове със сигурност до края на седмицата и очаква, че до края на годината ще има. Според акад. Денков онлайн обучението е резервен вариант само за краен случай. Но тъй като вероятно ще има следваща вълна е добре да се подготвим за нея, каза министърът. Той посочи, че удължаването на учебната година е много драстичен вариант, а се търси начин децата колкото може повече седмици да са присъствено, за да наваксат. Възможно е обаче новата учебна година да започне по-рано, макар 1 септември да е много рано. Разговорът трябва да се проведе сред експертите и да се обясни как ще се използва това време, каза Денков.