„Според мен става въпрос за човешка грешка, небрежност на персонала“. Toва заяви здравният министър Асен Меджидиев по повод случая с разменените бебета в болница „Шейново“ пред бТВ.

След 2 месеца отглеждане на дете майка се е усъмнила, че то не е нейно. Направила е ДНК тест, който е потвърдил това. Разминаване има при гривните, поставени на ръцете и на майките, и на бебетата. Още при самото изписване има разлика в номерата.

„Разпитани са 28 човека в рамките на седмица. От назначената и изготвена по делото ДНК експертиза е установено, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните“, каза Иван Стефанов, зам.-районен прокурор на София. Другата майка обаче отказа да върне детето, което е отглеждала до момента.

„Още съм в шок и не съм в състояние. Детето ми е добре. Ще се боря докрай“, коментира Севда Михайлова, майка на едното от бебета.

Севда не е в контакт с другата майка, но я е виждала в болницата. И двете майки са съдействали за вземането на биологичен материал за ДНК експертизата.

Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди да бъде извършена проверка, а здравният министър назначи Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ също да провери случая.

„Разпитаха абсолютно целия персонал, който е ангажиран със случая, включително акушерки и сантираки от неонатологията. Те също недоумяват как се е стигнало до тази ситуация. Има някои неща, които проследихме и са леко смущаващи“, каза д-р Румен Велев, директор на болница „Шейново“. Директорът каза, че не вярва размяната да е била умишлена.

„При констатирани слабости и пропуски ще бъдат наложени безкомпромисно наказания“, каза Дончо Барбалов, зам.-кмет на София.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство за евентуална умишлена размяна на бебета, като Наказателният кодекс предвижда до две години лишаване от свобода.

„Шокиращ случай, който ни дава поредния повод да отбележим, че законодателството в България е остаряло. Според сега действащия Наказателен кодекс, който умишлено замени, скрие или подхвърли малко дете се наказва с лишаване от свобода до две години. Това е изключително леко наказание за деяние, което е с тежки травми за родителите и близките на тези малки бебета“, казаха от прокуратурата.

Към момента децата се намират при майките, с които са изписани от болницата. Все още не е ясно дали и кога ще бъде направена размяната и децата ще бъдат предадени на биологичните си майки.