Това е една мегасхема за източване на пари, с която се надгражда до сега съществуващата. Преди една година и половина бяха отделени половин милиард лева за ремонт на язовири, които също патънаха в държавни дружества и няма следа от тях. Това коментира  пред Нова телевизия - лидер на гражданската платформа "Изправисе. БГ". 

Заради водната криза правителството взе решение вчера да се слеят ВиК-дружествата в страната в едно с общ капитал от 1 млрд. лв. Според кабинета с новата стурктура ще се гарантира качеството на ВиК услугите, както и приемливите цени на водата, която плащат гражданите.

Вчера тази новина дойде без всякакви допълнителни пояснения, без да е ясно от къде ще дойдат тези пари и за какво ще бъдат използвани и най-вече по какъв начин това ще подобри ВиК услугите и ще реши ли проблемите, посочи тя. 

"418 аварийни язовири е следвало да бъдат ремонтирани. За целта се отделят 500 млн. лева, те се пращат в държавно дружество и една година и половина по-късно няма никаква информация за това колко от тези пари са похарчени, как са похарчени и колко ремонта са направени. Това са цъкащи бомби. Сега по същата схема се отделят 1 милиард лева за създаване на държавен холдинг, който не е ясно какво ще прави и какви ангажименти ще има", заяви Мая Манолова.

Според нея се централизират средствата и разходите и така ще се централизират и рушветите.

"В момента от 45 ВиК дружества в най-големите градове, 29 от тях са държавни или с държавно участие. Ако държавата иска да участва с повече ремонти и средства, може да го направи и сега", обясни Манолова.