Лидерите на ЕС пристигат в София. Малко по-късно тази вечер те ще се съберат на неформална вечеря в София тех парк, част от Програмата на лидерите и календара на Българското председателство на Съвета на ЕС. 

Сред гостите са президентът на Фанция Еманюел Макрон, канцлерът на Германия Ангела Меркел и Доналд Туск, председател на Европейския съвет.

Утре предстои Срещата на върха ЕС - Западни Балкани, на която лидерите от ЕС и региона ще обсъждат европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани с Общността. Очаква се по време на срещата да бъдат обсъдени и други важни акценти за Европейския съюз. Един от тях е едностранното решение на САЩ да се оттеглят от ядрената сделка с Иран. Именно този повод послужи за едно силно изявление, което председателят на Европейския съвет Доналд Туск направи при пристигането си в София.

Доналд Туск заяви, че подобно решение не е приемливо за Европейския съюз, защото от него ще пострадат основно европейски страни, които търгуват с Иран. Решението на Щатите означава, че САЩ се оттеглят от сделката с Иран и ще налагат санкции на всички компании, включително и европейски, които търгуват с Техеран.

„Искам лидерите да се придържат към споразумението, докато Иран се придържа към него. Разглеждайки последните решения на САЩ, някой може би ще каже: „С такива приятели на кого му трябват врагове?” Аз искам Европейската комисия да получи зелена светлина, така че да бъде готова да действа, когато европейските институции са застрашени. Европа или ще бъде основен играч, или ще бъде пионка. Ние или ще сме заедно, или просто няма да ни има”, коментира Туск, цитиран от Нова тв.