Летищата у нас са напълно готови за Шенген по въздух. Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов след проверка на летище София. Заедно с директора на ГДГП главен комисар Антон Златанов и главния секретар на МВР гл. комисар Живко Коцев той се запозна на място с техническата готовност на гранична полиция за прилагане на шенгенските процедури, които влизат в сила от 31 март.

Стоянов обясни, че от тази дата всички граждани, които пристигат от страни членки на Шенген, няма да подлежат на паспортна проверка. Те ще се насочват през обособените гейтове и ще преминават единствено проверка за летищна сигурност. Пътниците, които са се насочили към държава извън пространството, пък ще преминават през паспортна проверка.

Вътрешният министър отново потвърди ангажимента охраната на границата да продължи по начина, по който се извършва и до момента. Затвърждава се и тенденцията за намаляване на миграционния натиск.

По данни на Стоянов през последното денонощие са били отчетени 29 опита за нелегално преминаване на българо-турската граница срещу 203 на същата дата година по-рано. От началото на годината до момента незаконните опити са 6 100, а за същия период през миналата година - близо 21 000.

Директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов пък поясни, че отпадането на граничните проверки за страни от Шенген не означава отпадане на полицейския контрол.

Той посочи, че ще отпаднат граничните проверки на децата, напускащи страната през вътрешни въздушни и морски граници, и ГД "Гранична полиция" няма да изисква предоставяне на писмено съгласие от родителите при напускане на страната на малолетни и непълнолетни български граждани на вътрешни въздушни и морски граници, пътуващи за страни от Шенген.

Изискването за носене на документ за самоличност остава в сила. Родителите трябва да знаят, че принципът за наличие на общо съгласие за издаване на паспорт и за напускане територията на страната, залегнал в националното законодателство, трябва да се спазва. При спор между родителите по тези въпроси, той се решава от районния съд по настоящия адрес на детето. Декларацията за съгласие за пътуване на дете ще продължава да се изисква на вътрешни сухоземни и външни граници. Запазва се и при полети към страни извън Шенген, уточни Златанов.