Трябва да научим децата, че маските ги предпазват и трябва задължително да ги носят в затворени пространства. Това заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова. Тя категорично заяви, че е доказано, че това е най-добрият начин за предпазване, като се носи от всички и така намалява значително шанса от разболяване. 

Тя допълни още, че трябва да научим децата да си мият ръцете, да не си разменят маската с други деца и че носената 3 часа в джоба маска не е ефективна.

"Всеки би могъл да е с положителен тест, но трябва да кажем на хората, с които сме имали контакт", каза още д-р Николова в ефира на БНТ.

Тя заяви, че в седмицата преди 15 септември обичайно има повече деца пред кабинетите за извършване на профилактични прегледи и посъветва хората предварително да се свържат със своя доктор, за да няма струпване пред кабинетите.

Срокът за предаване на профилактичната карта не е както беше 7 дена след 15 септември, а е удължен с 1 месец. Министерството удължи срока на действие на кръвните изследвания, няма да бъдат само 1 седмица. Картата може да не бъде предавана лично от родител, а да бъде изпратена по електронна поща, но е предизвикателство, тъй като личните лекари трябва да имат точна информация за учебното заведение на децата, каза д-р Николова.