При запълване на 80% от леглата в интензивните сектори за лечение на COVID при максимален капацитет учениците ще преминат отново в онлайн форма на обучение. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев.

Той коментира, че това е предвидено в новия план за действане с пандемията, който е направен спрямо данните за Омикрон.

„Сравнително бързо се пълнят болниците при тази вълна, но не толкова, колкото при старите щамове. Ако имахме толкова заразени с Делта, вече щяхме да сме на ръба. Нормално е в държава, в която имунизационното покритие е 30%  да има и много хоспитализирани“, каза още Кунчев пред Нова телевизия.

Според него няма смисъл учениците да бъдат тествани повече от веднъж седмично, а въвеждането на зелен сертификат в държавните институции е задължителна стъпка.

Кунчев е категоричен, че няма напълно застрахован от заразяване, дори и хората с бустер, които са защитени около 85%, но възможността да прекарат тежко заболяването е минимална.

Той коментира и срещата на КСНС, след която бяха картинирани голяма част от управляващите заради положителния тест на председателя на НС.

„Не мисля, че провеждането на срещата е безотговорно решение. Не са били толкова много хора, в класните стаи се събират повече деца. Броят на заболелите ще расте и ще дойде момент, в който всеки втори у нас ще е контактен“, коментира Кунчев пред Нова телевизия.

До момента са подадени 32 сигнала за издаване на фалшиви сертификати, като прокуратурата ги разследва.