Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които бяха гласувани на първо четене от депутатите, продължават да бъдат сред най-обсъжданите теми в обществото. Според тях 300 лева глоба очаква всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.

Повечето стопани на кучета са категорични, че теглото не е фактор по отношение на агресията на домашните любимци. Те смятат, че глобите няма да окажат влияние. По този начин ще бъдат санкционирани невинни хора, които се грижат добре за кучетата си, а тези, които действат безотговорно, няма да променят отношението си към животните. 

Организираната онлайн петици против законовите промени вече има над 12 000 подписа. В нея се посочва, че намордниците са изключително опасни за четириногите, особено в летните жеги, тъй като нарушават дишането. 

"Апелираме всички стопани на кучета да заявят категорично становището си, защото любимците ни са в истински опасна ситуация в опита да се прокарат наредби и закони, написани без участието на специалисти", настоява се в петицията.

Българският ветеринарен съюз също се обяви изцяло против приетите законови промени относно контрола върху кучетата. 

Социалните мрежи се напълниха със снимки на домашни любимци, а описанията под тях обясняват защо промените в Закона за ветеринаромедицинска дейност не са приемливи. Ето какво споделят стопаните на кучета във Facebook:

В дискусията дори се включи небезизвестният котарак Румен. Звездната котка сподели, че теглото му е близо "шес килца" - това прави ли го опасен? Той обясни, че намира носенето на намордник за нехигиенично, грозно и социално неприемливо и призова всеки, който споделя мнението му, да подпише петицията.

"Просто не знаех дали някога сте виждали намордник на мопс и реших да ви разведря малко. Моля.", пише Драгомир Симеонов.

"Без намордник, но с шапка" - Понго

"БЕЗ НАМОРДНИК!!! Това е Ара. Тя е изключително опасна и агресивна, затова е наказана да извършва ремонтни дейности вкъщи. Иначе напада предимно малки деца и ще и сложим намордник........АМА ДРУГ ПЪТ", пише възмутен потребител във Facebook.

Появиха се и шеговити интерптретации на сцени от хитовата серия "Игра на тронове".

Ветеринарният съюз: Безумие е в жегите да мъчат кучетата с наморднициПромените са измиване на ръце относно това как трябва да се случва контролът, смятат специалистите

Пловдивски музикант срещу задължителните намордници на кучетата: Властта хапе, а народът го е страх!Населението е настръхнало, но го прави под команда, смята Константин Кацаров

Депутатите единодушни: 300 лева глоба за куче без каишка, 1000 лева, ако е ротвайлер и няма намордник!В парламента умуват и за специални мерки срещу агресивните породи

Ще спрат ли агресивните кучета с глоби и наморднициЛипсата на контрол при развъждането, търговията и притежанието на домашни любимци, е същината на проблема, смята Явор Гечев