Буря от гневни и иронични коментари предизвикаха в социалните мрежи гласуваните на първо четене в сряда от депутатите промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност. Според тях 300 глоба очаква всеки собственик на куче с тегло над 5 килограма, който го разхожда в градска среда без повод. На 1000 лева пък скача санкцията за онези стопани на агресивни четириноги, които ги извеждат навън без намордник.

„За“ законопроекта гласуваха 145 народни представители, нито един не беше „против“, а само петима се въздържаха. Решението предизвика остри реакции сред гражданите и неправителствените организации, които се грижат за четириногите.

"Пет пренебрегнати от стопанина си кучета убиха човек и „властелините на отчаяния народ“ започнаха да творят. Мащабно. Вещо. И с право. Просто са си трудолюбиви. И справедливи. Те трябваше да защитят наеженото от едва сдържана търпимост население и да го окуражат, баламосат, разсеят и притъпят инстинкта му да гледа проблема право в очите. Бяха длъжни да го сторят. Заради собственото си удобство", смята фронтменът на група Ренегат Константин Кацаров. 

Пловдивчанинът сподели снимка на дъщеричката си и кучето им, което спада към" бойните породи" в личния си профил във Facebook. Няма да му сложа намордник, защото малката не дава, отбелязва Кацаров. 

Жалби срещу кучетата са подавани много преди трагичния инцидент, припомня музикантът. Според него въпросните промени са "след дъжд качулка". 

"Когато бездомни кучета ухапят  или убият някого, никой осезаемо не роптае. Няма кой да бъде глобен. Те са държавни. И населението затова не е така сърдито. Защото властта хапе, а народът го е страх", пише още фронтменът на Ренегат.

Според него се взимат мерки, единствено ако от тях има финансова изгода.

"Шумното обявяване на внесения законопроект единствено измества фокуса на внимание от факта, че инцидентите с домашни кучета биха били много по-малко, ако се прилагаха сега действащите разпоредби.

А те не се прилагат поради тоталното бездействие на общините и БАБХ като контролни органи по Закона за защита на животните. Конкретно за трагичния инцидент във Владо Тричков: там са подавани редица жалби, имало е и прокурорско разпореждане общината да си свърши работата. Резултатът знаем какъв е", коментира и Явор Гечев от  "Четири лапи".

Ще спрат ли агресивните кучета с глоби и наморднициЛипсата на контрол при развъждането, търговията и притежанието на домашни любимци, е същината на проблема, смята Явор Гечев

 

Депутатите единодушни: 300 лева глоба за куче без каишка, 1000 лева, ако е ротвайлер и няма намордник!В парламента умуват и за специални мерки срещу агресивните породи