Внесеният от ГЕРБ законопроект за изменения в Закона за ветеринарномедицинската дейност предизвика противоречиви реакции в обществото. Той предвижда глобата за собственици на агресивни кучета, които ги извеждат без повод и намордник, която към момента е 100 лева, да стане 1000 лева.

С 500 лева пък да бъдат глобявани тези, които разхождат кучетата си на детски площадки, а и на места, обозначени от общините със забранителни знаци.

300 лева пък да е санкцията за собственици на кучета над 5 килограма, които ги пускат свободно или ги извеждат без каишка.

Предложените промени са вследствие на трагедията край село Владо Тричков в Искърското дефиле, където мъж беше убит от пет домашни кучета, които излезли от двор. Собственикът на животните - Йордан Карагьозов, беше арестуван и обвинен за това, че не е полагал грижи за тях.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова обяви внасянето на законопроекта в личната си страница във Facebook. Публикацията даде начало на разгорещен дебат между гражданите. Някои смятат, че инициативата е добра, но други са песимистично настроени. Според тях дори и да има закон, той няма да се спазва. Трети са категорични, че проблемът няма да се реши с глоби и намордници, а с възпитание на кучетата и контрол над стопаните им.

"Надявам се някой да вземе думите ми под внимание, като човек отглеждащ кучета от 35 години. Това не става с глоби, поводи и намордници. Трябва да се регламентира кой и при какви условия може да гледа агресивна порода. Както е на запад. Да се регулира развъждането. Да се въведат истински данъци, за да не се взимат кучета от каприз и после да се натирват или гледат зле. Още чакаме единната система за чиповете, не знам коя година стана. И не може да се забранява на куче над 5 кг да се води без повод, това е пинчер. Т.е. ако имам болонка от 6 кг - ще изяде някого? Още повече че продължава да няма места за разходка без повод в по-голямата част от София. Тези животни, когато се гледат в апартамент, по цял ден са затворени, не може да няма къде да потичат свободно и мястото да е пригодено със съответното ограждение. Преди глобите осигурете условия за спазване на правилата. Иначе ще стане като предната промяна, касаеща кучетата, отново приета набързо, без никакъв ефект, освен караници между съседи", коментира потребител.

Трябва да има санкции за безотговорно и нехуманно отношение срещу животните, за тези, които купуват кученце на детето си, а после го изхвърлят на улицата, както и за тези, които организират незаконни кучешки боеве. Контролните органи не работят. Нека Зоополицията стане видим фактор, тогава ще има ефект, настояват потребителите.

Явор Гечев от "Четири лапи" заяви пред TrafficNews, че от фондацията са изпратили становище до Народното събрание за проблема.

"Шумното обявяване на внесения законопроект единствено измества фокуса на внимание от факта, че инцидентите с домашни кучета биха били много по-малко, ако се прилагаха сега действащите разпоредби. А те не се прилагат поради тоталното бездействие на общините и БАБХ като контролни органи по Закона за защита на животните. Конкретно за трагичния инцидент във Владо Тричков: там са подавани редица жалби, имало е и прокурорско разпореждане общината да си свърши работата. Резултатът знаем какъв е", смята Гечев.

Според него при писането на законопроекта не е направена консултация с експерти в областта, а самият проблем не е достатъчно добре проучен. С внасянето на подобен законопроект обществеността остава с впечатление, че до момента няма текстове, които да вменяват задължения на собствениците на кучета да възпрепятстват агресивното им поведение или да не ги оставят без надзор, а това не е така, категоричен е Гечев.

По думите му проблемът се корени в липсата на контрол при развъждането, търговията и притежанието на домашни любимци.

"Санкциите са сериозни и са насочени срещу кучетата, а не срещу стопаните им. Не кучетата са виновни, че се получава такова недомислие. Това, че някой може да си помисли да остави пет кучета ненаблюдавани. Трябва да има глоби, но защо трябва да се наказва кучето? При температури от 30 градуса да се сложи намордник на куче е сериозна грешка. Това не е корена на проблема", настоя кучешкият психолог и треньор Александър Георгиев пред NOVA.

Собственикът е този, който носи отговорност за кучето. Той трябва да направи всичко възможно, за да възпита кучето така, че то да не представлява заплаха или проблем. Животните трябва да бъдат възпитавани в послушание, коректност и добро отношение. Те трябва да бъдат под контрола на стопанина си по всяко време, категоричен е кучешкият психолог.

По думите му носенето на намордник в подобни високи температури може да бъде смъртоносно.

"Собствениците на по-сериозни породи, които могат да бъдат опасни, трябва предварително да завършат курс, за да са напълно наясно с животното. Те трябва да се запознаят с породата още преди да си вземат куче", заяви Георгиев.