Български ветеринарен съюз е изцяло против приетите промени в Закона за ветеринарно-медицинска дейност относно контрола върху кучетата. Това обяви ветеринарният лекар Димитър Яновски, председател на Областната колегия в София, която е и най-голямата в страната, пред "Труд".

"Ще излезем с официална позиция. Промените са измиване на ръце относно това как трябва да се случва контролът на стопаните на кучета. По начина, който определиха преди ден – разхождане само на каишка и с намордник, няма да се подобри контролът, а ще се увеличи санкцията. Не можем да ограничим всички животни да бъдат с намордници, това е безумие особено в тези жеги. Това е нехуманно", обясни Яновски.

Над 600 подписа само за няколко часа събра петиция против промените, според които всяко куче трябва да е задължително на повод и с намордник, ако е по-тежко от 5 килограма. Според гражданите теглото на животното не е фактор спрямо нивото на агресия.

Законовите промени предизвикаха остри реакции сред стопаните на кучета в цялата страна. Те са притеснени за здравето и живота на домашните си любимци.

"За" законопроекта гласуваха 145 народни представители, нито един не беше „против“, а само петима се въздържаха. Решението предизвика остри реакции сред гражданите и неправителствените организации, които се грижат за четириногите.

"Пет пренебрегнати от стопанина си кучета убиха човек и „властелините на отчаяния народ“ започнаха да творят. Мащабно. Вещо. И с право. Просто са си трудолюбиви. И справедливи. Те трябваше да защитят наеженото от едва сдържана търпимост население и да го окуражат, баламосат, разсеят и притъпят инстинкта му да гледа проблема право в очите. Бяха длъжни да го сторят. Заради собственото си удобство", заяви фронтменът на група Ренегат Константин Кацаров. 

Жалби срещу кучетата са подавани много преди трагичния инцидент, припомня музикантът.

С внасянето на подобен законопроект обществеността остава с впечатление, че до момента няма текстове, които да вменяват задължения на собствениците на кучета да възпрепятстват агресивното им поведение или да не ги оставят без надзор, а това не е така, категоричен беше и Явор Гечев от "Четири лапи".

Пловдивски музикант срещу задължителните намордници на кучетата: Властта хапе, а народът го е страх!Населението е настръхнало, но го прави под команда, смята Константин Кацаров

Ще спрат ли агресивните кучета с глоби и наморднициЛипсата на контрол при развъждането, търговията и притежанието на домашни любимци, е същината на проблема, смята Явор Гечев

Депутатите единодушни: 300 лева глоба за куче без каишка, 1000 лева, ако е ротвайлер и няма намордник!В парламента умуват и за специални мерки срещу агресивните породи