Приключи заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът Румен Радев свика днес. Държавният глава и политическите лидери обсъдиха българската позиция на фона на растящ натиск към София да одобри преговорната рамка на Скопие.

"КСНС обсъди перспективите да интегрирането на Западните Балкани в ЕС. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на РСМ, който е в застой. Констатирано беше, че четири години след подписването на Договора от 2017 г, страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение и не дава гаранция за изпълнението на неговите ангажименти", заяви Радев.

Преди 30 години - на 15 януари 1992 г. България първа в света признава днешна Република Северна Македония като самостоятелна държава, напомни Радев. Страната ни никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на базата на собственото си самосъзнание, както и да ползват совите езици според конституцията на своята държава.

"В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи в РСМ с изричното изписване в тяхната конституция", заяви президентът.

Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са български граждани и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки, подчерта Радев.

"Участниците в КСНС се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество между България и РСМ във всички области от взаимен интерес", каза президентът.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспорта, дигитална и енергийна свързаност с акцент върху Коридор 8.

Приети са следните решения:

  • При провеждане на вътрешната политика на страната МС да спазва националната позиция на България, като спазва изискванията от Договора през 2017 г, Рамковата позиция от 2019 г. и декларацията на 44-ото НС;
  • Даването на съгласие за началото на преговори за влизане на РСМ в ЕС да не се обвързва със срокове, а с реални резултати, особено по отношение на македонските българи
  • Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на РСМ в ЕС.
  • Изпълнителната власт да изготви и обезпечи план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения
  • Изпълнителната власт да предложи на партньорите в РСМ създаването на съвместни работни групи по области в съответствие с Договора от 2017 г.