Засега българските мобилни оператори не могат да вдигнат цените на месечните такси. Това заяви от трибуната на парламента министърът на икономиката Корнелия Нинова.

Румен Гечев попита Нинова как ще защити българските потребители, на което тя напомни за казуса с намерението и на трите мобилни оператори с вдигането на месечните такси заради инфлацията за 2020 и 2021 година.

„Това е неправомерно. Ние издадохме заповед, с която забранихме това. Разбира се, мобилните оператори я обжалват в съда и ако съдът отхвърли нашата заповед, те ще могат да вдигнат цените, но засега това не може да стане“, каза Нинова.

Тя припомни и намерението да се напише закон, който да защитава длъжниците срещу колекторските фирми, които ходели по села и градове и притискат длъжниците, тормозели ги с лихви и такси върху вземанията им, а сега заради кризите този проблем е свръхголям.

"В БНБ има 17 регистрирани фирми за събиране на банкови кредити, оттам нататък според информацията, която успяхме да намерим, има около 40 други фирми в България, но те не са нито лицензирани, нито доказали капитал. Поемам ангажимент, че в най-скоро време ще го внесем този закон. Вече усещаме отпор, вчера на съвета един от експертите изчисли, че това е интереси за между 4-5 млрд. лв.", каза Нинова.

Тя обяви, че следващите въпроси, с които ще се заеме, са частните съдебни изпълнители и мерки срещу спекула с цените и нерегламентирано поскъпване.