Черната кутия на МиГ-29, управляван от загинали майор Валентин Терзиев, е сериозно компрометирана. При получаване на кутията нейният корпус е бил разрушен, пълен с вода и течност, наподобяваща керосин, поясниха на брифинг от авиобаза „Граф Игнатиево“.

Експертите допълват, че нарушената херметизация не е фатална, но трябва да се свържат с производителя в Украйна, което ще отнеме време.

„Модулът на паметта е защитен от различни външни влияние. Това, което е било констатирано от черната кутия на МиГ-29, е, че електрическият съединител е отсъствал, а лентовият кабел в бил прекъснат“ заявиха специалистите. Според информацията, в устройството се съдържат данни за последните 13 секунди от полета и действията на пилота. 

Към този момент обаче информация от кутията не може да бъде извлечена поради техническия проблем. 

В авиобаза „Граф Игнатиево” няма схема, която да проследи повредените връзки в черната кутия. Това налага Военното министерство да се обърне за съдействие към производителя в Украйна.

„Предполагам никой не се съмнява, че ние сме хората, които най-много искат да свалят тази информация. Ние сме инженери и сме реалисти. Нашите притеснения бяха именно, че при дългия престой на кутията под вода се създават условия за загуба на информация. Препоръчахме да се обърнем към производителя на това устройство, за да се изключи всякаква последваща възможност за загуба на информация. Искам да подчертая, че вчера, при отваряне на кутията, основната ни цел бе да съхраним устройството и паметта. Процесът по отваряне на кутията на МиГ-29 е записан на видео. Оттук нататък по наша препоръка този модул на паметта е при комисията, която разследва инцидента“, заяви Вълков.

Сега устройството се съхранява в подходящи условия, заявиха още експертите. В момента се изчаква съдействието на производителя, който може да помогне с разкриването на паметта в черната кутия.