Вариантът „Омикрон“ на Covid-19 се разпространи по света с бързи темпове, откакто беше открит за първи път в Южна Африка през ноември, но все още има много неща, които не знаем за него.

Необходими са повече данни, за да се определят точните му характеристики и как реагира на съществуващите ни ваксини срещу коронавирус, но това, което изглежда несъмнено е, че е по-лесно преносим от всички предишни щамове, които сме срещали по време на пандемията досега, включително Алфа и Делта варианти.

„Омикрон“ е открит в най-малко 110 страни към днешна дата, като Холандия, Германия и Южна Корея отново налагат ограничителни мерки, за да забавят разпространението му.

Обединеното кралство продължава да се задъхва при изключително високи нива на инфектирани с Covid през празничния период, като общият брой на ежедневните случаи в Англия нарасна до пандемичния връх от 218 724 на 4 януари, според Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство.

Един аспект на варианта на „Омикрон“, който стана ясен през последните няколко седмици, е как той се различава от оригиналния щам на Covid.

Какъв е инкубационният период?

Докато Световната здравна организация изчисли, че симптомите отнемат между два дни до две седмици, за да се материализират в случаите на хора, заразени с първия щам на коронавирус, то при „Омикрон“ се смята, че период е много по-къс - от три до пет дни.

„Последният анализ от Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство предполага, че прозорецът между инфекцията и инфекциозността може да бъде по-кратък за варианта Омикрон, отколкото варианта Делта“, каза министърът на здравеопазването на Обединеното кралство Саджид Джавид пред депутатите на 6 декември.

Това би обяснило защо се е разпространил толкова бързо и успешно, тъй като краткият му инкубационен период дава на заразените по-кратък интервал между подозрението, че са се заразили с вируса, и преживяването на обостряне, което прави по-малко вероятно положителен резултат от теста да бъде регистриранна време – така че да предупредите другите, да влезете в изолация и да предотвратите предаването на заразата.

По-краткият инкубационен период „прави вируса много, много, много по-труден за контролиране“, предупреди неотдавна The Atlantic Дженифър Нузо, епидемиолог от Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс.

Нови симптоми

Друга характеристика на „Омикрон“, която го прави потенциално по-труден за откриване в сравнение с други щамове, е, че симптомите му се различават донякъде от трите основни индикатора, за които сме се научили да следим: кашлица, треска и всякаква загуба на усещане за вкус или мирис.

Ранните предупредителни знаци за новия вариант включват драскане в гърлото, болка в долната част на гърба, хрема или запушен нос, главоболие, мускулни болки и умора, кихане и нощно изпотяване.

Период за възстановяване

Настоящите доказателства от случаите на „Омикрон“, анализирани във Великобритания, са, че пациентите ще се възстановят средно в рамките на пет дни до седмица, въпреки че някои от симптомите като кашлица и умора могат да продължат по-дълго.

При по-тежки случаи се съобщава и задух, който продължава до 13 дни след това.

Обикновено се смята, че страдащите от Covid са заразни за другите около два дни преди първите им симптоми да започнат да се проявяват и около 10 дни след това.

Съвети

Ако смятате, че имате симптоми или на „Омикрон“, или на все още доминиращия вариант „Делта“, настоящият съвет на експертите е да си направите PCR тест възможно най-скоро и да се самоизолирате у дома, за да защитите другите.

Учените споделят, че най-добрата надежда срещу „Омикрон“ в момента е колективно обществата да приемем бустерното ваксиниране, което вече се прилага активно в цяла Европа, тъй като проучванията показват, че три ваксини вероятно ще предложат много по-голяма степен на имунитет срещу новия щам спрямо две.

Но, както каза г-н Джавид в последното шоу на Андрю Мар на Би Би Си, „няма гаранции за тази пандемия“, така че обществеността също се съветва да се придържа към съществуващите в момента ограничения, включително носенето на маски на обществени места, да изостави ненужните социални ангажимент и да бъдат изключително внимателни.