Прави ли са служителите от отдел "Закрила на детето" към дирекция "Социално подпомагане" във Връбница, които отнеха три хлапета от семейството им заради мръсотия в дома им?

Коментарите в социалните мрежи са разнопосочни. Според част от потребителите, лошите хигиенни условия и бедността не могат да са причина за разделянето на децата от родителите и поверяването на грижите  за тях на приемни семейства в различни краища на България.

Според други – практиката показва, че дори да се помогне на такива хора, те продължават да живеят по същия начин, а лошите условия и липсата на адекватни грижи може да застраши здравето и дори живота на децата. А после упреците отново да бъдат отправени към Атенцията за закрила на детето, която не си е свършила работата.

Ето и историята:

На 30 август 2019 г. в отдел „Закрила на детето към Дирекция „Социално подпомагане” в столичния квартал Връбница постъпва сигнал за три деца, които се отглеждат в лоши хигиенни условия в бивш хранителен магазин. Социалните не съобщават от кого е сигналът.

Това става по анонимен донос, твърди  Екатерина Иванова, която е майка на едно от отнените в последствие деца - на 12 години, и баба на другите две – на 3 г. и няколкомесечно бебе.  

При посещението си на адреса в село Балша социалните работници заварват потресаваща картина - навсякъде из помещението има разхвърляни дрехи, а на масата - съдове с мухлясала храна. Земята е отрупана с отпадъци и угарки от цигари.

 

Шишетата за хранене на едно от децата са били мръсни, със засъхнало кисело мляко по тях. Непосредствено до леглото на децата е оставен нож. През зимния сезон семейството се отоплява с печка с твърдо гориво, която е в непосредствена близост до едното легло – това създава предпоставки за пожар, категорични са социалните работници. Те са шокирани и от разпръснатите на масата лекарства, които децата могат да погълнат.  

 На майката на две от децата, която е дъщеря на Екатерина, е препоръчано да почисти помещението, което обитава семейството и да осигури по-здравословно хранене за малките.

 На 4 септември социалните работници отново посещават  адреса, но не виждат промяна в хигиенно-битовите условия – мръсните дрехи не са изпрани, а са скрити под леглото и натрупани върху рафтовете. По масата се забелязват остатъци от  вкиснато кисело мляко. Децата лежат върху мръсни матраци без спално бельо, а самите те са мръсни и зацапани.

 От „Социално подпомагане” във Връбница твърдят, че със семейството се работи от 2013 г. На Екатерна два пъти е предлагано да ползва социална услуга за повишаване на родителския капацитет, но тя е отказала.

 Социалните работници няколко пъти са консултирали семейството за възможностите да ползва помощи, които се гарантират от законодателството в областта на закрила на детето, но семейството не е подало необходимите документи за получаването им.

 Джипито на децата е разказала пред социалните работници, че ги водят при нея мръсни и че често се случва тя да се обажда на семейството, за да ги доведат на преглед. Заявила също, ги хранят главно с кисело мляко. Личният лекар съветвала бабата да бъдат захранени според нормите за съответната възраст, но нейните препоръки не били взети под внимание.  

На 13 септември 2019 г. е свикан Координационен механизъм за взаимодействие при работа в случай на деца, жертви на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция. Потърсена е възможност за настаняване на децата при близки и роднини, но тази мярка не се е реализирала поради липса на желаещи да се грижат за децата.

 Поради това е взето решение, с цел опазване на живота и здравето на децата, две от тях да бъдат настанени в приемни семейства, а третото - в Център за настаняване от семеен тип. Социалните работници продължават работата с майката и бабата на децата с цел да се подобрят хигиенно-битовите условия в дома и децата да бъдат върнати в семейството.

 Родителите обаче са възмутени от начина, по който децата са отведени. На 17 септември 12-годишното момиче е прибрано от социалните, придружени с полицаи, директно от часа по физическо в двора на училището пред очите на целия клас.

Бебето е взето от майка му от количката заедно с тригодишното му братче, което е пищяло от ужас, твърдят съседи, станали свидетели на случката, пише "Монитор".

 3-годишното момче е настанено в приемно семейство далече от София, а бебето е в ЦНСТ “Детска къща“ в столицата. Поради недостатъчно средства в семейството и липса на финанси за адвокат, не е ясно как майката ще вижда децата си и как ще обжалва, за да стопира осиновяване след шест месеца по реда на СК, чл. 93, ал. 2.

Момичето, което е дъщеря на Екатерина, пък е настанено в приемно семейство в Бяла Слатина. Поради финансови причини майката също няма да има възможност за свиждане. Ако не обжалва, след 6 месеца дъщеря й ще бъде вписана  в регистъра за осиновяване.

Майката е написала жалба до административен съд в София-град срещу „Отдел закрила на детето – Връбница“, които са взели децата.

Според бабата Екатерина, основното, което са констатирали социалните при проверката, е, че помещението е твърде малко за цялото семейство, което живее в него от година. Имали все пак и някакви доходи, защото мъжът на Екатерина работи.

Каква ще бъде развръзката – предстои да видим.