Безспорно, една от най-отговорните и смели професии  е тази на пожарникарите. Момчетата всеки ден се сблъскват с трагедията на хората и рискувайки своя собствен живот се хвърлят в огъня, за да помагат. Огнеборците виждат смъртта по-често от колкото предполагаме.

Пожарникарите участват във всяка спасителна операция – пожари, катастрофи, природни бедствия. Това са хората, които се грижат за нашето спокойствие. Изминалата седмица бе посветена на Пожарната. 14 септември е официалният празник на всички огнеборци. Тази година Пожарната в Пловдив става на 137 години.

Както обаче във всяка една професия,  винаги ще се намери местенце и за комични ситуации. Ежедневно в сектор Пожарна безопасност в Пловдив получават десетки сигнали за инциденти. Има и такива, които винаги ще  предизвикват смях и много усмивки у огнеборците.

Да, има и такива абсурдни сигнали или такива, които са с комичен край. Пред наш репортер огнеборци от Първа пожарна споделиха няколко от своите забавни преживявания.

В централата на Пожарната е бил получен сигнал от жена, че на дървото пред дома й има змия и то не каква да е, а кобра. Служителите веднага свикали екип и се отзовали на адреса в централната част на Пловдив. Наистина се забелязало подобен вид влечуго на короната на дървото. Екипът обезопасил района около дървото, а от Природонаучния музей бил повикан специалист.

С бинокъл експертът  и пожарникари наблюдавали змията повече от 20 минути. Установили, че че влечугото не мърда и предположили , че е мъртво. Със стълба служителите на пожарната стигнали до короната и какво да видят. Смъртоносната змия всъщност се оказала детска играчка.

Със смях до сълзи пожарникарите „спасили” кобрата, която в момента е талисман в една от пожарните коли.

В Тракия пък е бил получен сигнал от жители на блок, които чували стенания на жена под огромна купчина ламарина. Според съседи,  железата са се стоварили върху жената и тя е сериозно ранена. Два екипа, оборудвани със техника  са се насочили към мястото на инцидента.  С крикове и ножици, ламарините са били вдигнати, но вместо жена, огнеборците открили малка кукумявка. Птицата била спасена и пусната на свобода.

Още по-абсурден сигнал е бил получен отново в централната част на града. И отново жена разказала, че в банята на отсрещния блок, във ваната има… алигатор. Без значение колко е абсурден даден сигнал, пожарникарите винаги се отзовават.

А дали е било алигатор? Не, разбира се. Оказало се е, че семейството, живеещо на по-горния етаж имат игуана, която се измъкнала през прозореца и се настанила удобно във ваната на комшиите. Така влечугото било върнато на хората, които в същото време го издирвали.

Няма да споменаваме сигналите за заклещени котки на дърво и тяхното спасяване. Не малко са били случаите, в които огнеборците са помагали на животни в беда. Смелите момчета са спасявали от пламъците не само хора, а и техните любимци.

Екипът на TrafficNews.bg честити професионалния празник на всички огнеборци и им пожелава винаги да се връщат при семействата си!