За четвърта поредна година стартира Фестивалът на киселото мляко, в смолянското село Момчиловци. На 100 километра от Пловдив, селцето е домакин на тридневната забава. Туристи от цяла България вече са превзели малкото населено място. От два дни всяка свободна къща за гости е заета, а резервациите са направени още от миналата година.

От вчера стотици китайци се стичат към родопското село, за да се докоснат до традициите за производство на кисело мляко и сирена, в съчетание с богатството на песенния и танцов фолклор, традиции и занаяти.

На фестивала са поканени ансамбъл Тракия, ансамбъл България. За доброто настроение се грижат и легендарните БТР, а утре ще забива Атлас.

Специално за откриването в селото бе и посланикът на Китай, придружаван от министъра на туризма.

Момчиловци даде името си на млечен продукт в Шанхай, който се произвежда от девет години и носи името Момчиловци. Историята на връзката започва преди много години, когато група туристи от далечния изток са посетили родопското село. Там китаец е опитал от млечното изкушение и се влюбва във вкуса. Така отнася бактерията до родината си и създава киселото мляко, а малко по-късно отваря и фабрика.

До ден днешен той се връща в Момчиловци и организира фестивалът. 

 Един от гвоздеите на празничната програма е избора на „Мис Родопи“, Кралицата на киселото мляко. Младата дама ще бъде лице на компанията в Китай и ще посети страната за един месец.