Комисията за енертгийно и водно регулиране не взе решение дали ще отложи с месец новите цени на тока. Това съобщи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

Такава възможност - комисията да отложи влизането в новия регулаторен период и той да започне д месец по-късно - на 1 август, беше получена, след като вчера депутатите приеха промени в Закона за енергетиката.

Мотивът за невзетото решение е, че промените не са обнародвани в Държавен вестник и такова произнасяне би било незаконосъобразно, коментира Иванов.

По тази причина дали ще има или не отсрочка ще стане ясно на заседание на регулатора във вторник. Причината за искана отсрочка бяха критиките от бизнеса срещу предложения модел за ценообразуване в електроенергетика, според който таксата задължение за обществото за промишлеността се повишава от 19 на 40 лева. Държавата предвижда енергоемката индустрия да получи облекчения.

По-рано през деня предприятия в страната спряха работа за час, а работниците им излязоха на протест, за да покажат недоволството си от предлаганото повишение на цените на тока за индустрията.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg