Нови пет случая на ухапвания от кърлеж регистрираха от Регионалната здравна инспекция в Пловдив. Трима души са потърсили лекарска помощ в Пловдив и двама от областта. Добрата новина е, че няма регистрирани случаи на заболели от марсилска треска и лаймска болест.

През изминалия период са отчетени два случая на Скарлатина.

РЗИ отчита бум на болните от чревни инфекции. 51 души са постъпилите в болнични заведения със симптомите през миналата седмица. Най-потърпевши са жителите на Пловдив.

Отчетен е и нов случай на вирусен хепатит. Заразеният е от областта и е в болница.

Във връзка с новите случаи на ухапани от кърлежи, лекарите отново предупреждават редовно да оглеждате себе си и децата след разходка на открито. Лекарите съветват да не се опитвате да отстранявате кърлежа сами вкъщи, а да потърсите медицинска помощ. 

В същото време от ОП "Дезинфекционна станция“ информират, че ще се проведе есенната масова акция по дезинсекция срещу кърлежи на територията на Община Пловдив.

Предвидено е специализираните екипи да обработят приоритетно дворните и прилежащи площи на училищата /3-ти и 4-ти септември 2018 г./ и на детските градини и ясли в Пловдив /8-ми и 15-ти септември 2018 г./. Ще се обработят и детските площадки на открито, много междублокови пространства, градските градини и паркове, както и площадките за свободно разхождане на домашни кучета:

- Район "Централен" – 4-ти, 5-ти и 7-ми септември

- Район "Източен" – 7-ми и 11-ти септември

- Район "Северен" – 11-ти и 12-ти септември 

- Район "Южен" – 13-ти и 14-ти септември

- Район "Тракия" – 18-ти, 19-ти и 20-ти септември

- Район "Западен" – от 25-ти до 28-ми септември вкл.

Обработките ще се извършват с разрешени за използване биоцидни препарати, в разрешената им за употреба концентрация.