Страната ни е на първо място в Европейския съюз по брой смъртност, причинена от COVID в съотношение с населението. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев. Той отправи въпрос към здравните власти защо не обръщат внимание на този показател, имайки предвид факта, че са искали да разследват причината за цифрите от първите вълни.

Според него трябва да се спазва плана за справяне с новата вълна.

„Преди политиците се вслушваха все пак в съветите ни, а в момента не е така. Основно политически се водят нещата, а не на експертно ниво“, заяви още той пред Нова телевизия.

Той е категоричен, че ваксинацията в някои случаи трябва да бъде задължителна- за медицинските служители и работещите в социални домове.

Относно наредбата за задължителна ваксинация на студенти в МУ-Пловдив, Кантарджиев заяви:

„Много по-мъжко поведение на проф. Мурджева, в сравнение с всички останали ректори. Тя е страхотен специалист и е взела правилно решение“, каза Кантарджиев.

Според него неваксинираните студенти носят рискове за пациентите.

Относно определянето на мерките като тирания от ИТН и проф. Чорбанов, Кантарджиев каза:

„Проф. Чорбанов да си гледа ваксините за грип, които 10 години не е направил, както и тези за коронавирус, които прави от 15 месеца и да не говори за тирания.

Според данните до момента само 0.7% от преболедувалите могат да го изкарат втори път, както и 5% от вакиснираните, но и двата случая заболяването протича много по-леко.