Група къмпингуващи са се притекли на помощ на бедстваща крава край Китен. Животното е било повлечено от силна приливна вълна. Тя го е теглила от района на града до къмпинг „Гардения“, локализиран малко след устието на река Караагач.

Хората са създали организация, за да извадят кравата от бурното море. С помощта на въжета са превързали рогата ѝ и са я издърпали на брега. Скоро след това състоянието на животното се е подобрило, споделят курортистите пред TrafficNews.

Щастлива е развръзката по-нататък - кравата вече е при стопанина си, споделят очевидци. По техни думи той е дошъл да я прибере със сълзи на очи. Оказало се, че е бременна

Припомняме, че къмпингите „Гардения“ и „Китен“ бяха засегнати от поройните и нестихващи дъждове, а нивото на реката се покачи силно. Наложеи затварянето на пътища. 

По-тежко обаче бе положението в района на къмпингите „Нестинарка“, „Арапя“ и град Царево. Под вода бяха няколко околни села, най-сериозно засегнато бе Кости. Пороят наложи евакуацията на стотици хора. За съжаление, стихията взе две жертви. Заради бедствието утре е обявен ден на траур в Община Царево. 

Кметът на Царево: Имаме потвърждение за двама загиналиЕдиният от тях е жена

Щетите по инфраструктурата са големи, разрушени са пътища, мостове. Десетки хотели и почивни бази, намиращи се на първа линия, са тежко наводнени. Унищожени са редица заведения и капанчета. Водата е "изяла" метри от плажните ивици по цялото Южно Черноморие - от Китен, през Лозенец, Синеморец до Ахтопол и Резово.

Снимки с дрон на участиците бяха качени от Здравко Василев. Те показват ситуацията на къмпинг "Нестинарка" и разрушения мост на главния път към Ахтопол. 

В късните часове на деня дъждът спря, а ситуацията се успокои, като вече няма риск за хората. Това увери премиерът Николай Денков, който заседава заедно с кризисния щаб днес. Почиващи и къмпингуващи ще пренощуват тази нощ в близки хотели. Подкрепа бе предложена от хотел в Приморско, който изрази готовност да приюти безвъзмездно пострадали. 

Все още обаче продължава издирването на трима души, обявени за изчезнали. Все още не са идентифицирани намерените по-рано през деня тела.


Постардали участъци

„Имаме осигурена храна за поне 24 часа благодарение на БЧК, съседни общини и различни компании. В сряда ще направим анализ дали е необходимо все още подсигуряването на храна – най-вече към най-пострадалото село Кости. Нека не забравяме, че все пак е минал само един ден и на повечето места храни и други продукти са налични. Така че от тази гледна точка положението по-скоро е спокойно. Със сигурност община Царево ще има необходимост от доброволци с оглед на големите мащаби на бедствията и справянето със щетите”, каза по-рано областният управител на Бургас Пламен Янев. 

За доброволци призоваха и от Община Царево. От града под тепетата вече тръгна първа група хора от формированието "Аварийно спасяване - Пловдив". Междувременно местни цял ден работят на терен за спасяването на трудноподвижни или блокирани от приливната вълна хора. 

Доброволци от Пловдив заминават на помощ на бедстващите в Царево

Ето какво реши при последното си заседание Областният кризисен щаб, ръководен от кмета на община Царево и зам.-кмета Марин Киров. В него участва и министър-председателят акад. Николай Денков. 

1. На 6.09.2023 г. е обявен ден на траур за община Царево.
2. По препоръка на РЗИ Бургас да не се използва водата от водопроводната мрежа за питейни нужди и да не се влиза в морето, заради замърсявания.
3. Няма опасност от разливане на язовири към момента. Източват се аварийно и ще бъдат укрепени.
4. Намалява опасността от допълнителни бедствия.
5. Електрозахранването ще се възстановява поетапно от утре 06.09.2023 г.
6. Организирана е храна и вода за бедстващите.
7. Обявен е прием на доброволци на тел. 0590 5 50 18.
8. Няма бедстващи граждани, без оказана помощ и подкрепа.
9. Ще бъде осигурена финансова подкрепа за пострадалите домакинства.
10. След оценка на щетите, междуведомствена комисия ще определи размера на необходимата финансова подкрепа от държавата.
11. Утре е работен ден за всички екипи от община Царево от сектор Чистота и строителните бригади.