Здравни експерти уточниха какво да правим при съмнение, че сме заразени с COVID-19. Първо, човек, който преминава през граничните пунктове от страна с коронавирус, трабва да обяви имената си, ЕГН, личен лекар, за да има информация за престоя си там.

Второ, при домашна карантина да поддържат непрекъсната връзка с личния си лекар.

Трето, ако се появят симптоми, да не излизат и да не отиват в здравно заведение, а да звъннат на личния си лекар. Така се избягва опасността да постави в риск всички хронично болни, които са в коридорите на лечебното заведение.

Четвърто, джипито ще задвижи процедурата и ще се обажда в съответния кризисен център. Оттам ще бъде осигурен транспорт и медици, оборудвани с предпазни средства, за да бъде транспортиран и настанен в болница за изследване, карантина и евентуално лечение.

Лекарите призовават пациентите, които са развили симптоми, да не използват градския транспорт, независимо дали са с или без маска, а да останат вкъщи под карантина.

Eто и ценни съвети, които да следваме, за да предпазим себе си и околните от вирусите:

Маската не би помогнала на здрав човек

Санитарната маска няма да ни помогне, ако сме здрави. Болният човек е този, който не трябва да сее зараза, заяви д-р Ангелова пред БТВ. За предпочитане е плътен шал, с който да покриете устата и носа.

Тя подчерта, че е важно да не пипаме устата, носа и очите, защото заразата лесно прониква през лигавицата.

Личната хигиена е ключова

Дезинфектантът е средство, което трябва да убие вирусите по ръцете ни и при следващо пипане на повърхност или здрависване – той губи ефекта си. Фармацевтът обясни, че потребителите е важно да следят за етаноловите продукти, които са ефективни срещу вируси и да избягват хлорхексидиновите препарати, тъй като нямат действие срещу заразите.