Ако е време да започнете да косите трева, прочетете тези редове. В тях ще научите няколко важни съвета за поддържане на перфектна тревна площ у дома – ще увеличите гъстотата на тревата, ще премахнете плевелите и ще се радвате на съвършена зеленина.

Какъв вид косачка да изберете

Този въпрос няма лесен отговор, тъй като косачките се предлагат в огромно разнообразие от разновидности: бензинови, електрически, самоходни, тримери, тракторни, косачки-роботи – с различни мощности и различни възможности.

За да вземете правилния избор, добре е да имате предвид следните характеристики:

  • Използването на ръчна косачка тип тример или такава за бутане се препоръчва за площи, по-малки от половин декар, за да се чувствате комфортно през цялото време. Самоходните косачки могат да ви бъдат от полза за около 1-2 декара. За по-големи площи ще ви е по-удобна тракторната косачка, която ще ви спести наистина много от времето и усилията за косене.
  • Ако изберете самоходна косачка, имайте предвид, че тя може да е с различен тип задвижване – предно или задно, точно както автомобилите. Косачката с предно задвижване е за препоръчване, ако трябва да косите равна ливада. Ако площта има наклон, тогава се спрете на задно предаване.
  • Косачката-робот може да е подходяща за всякакъв тип и размер ливада. Тъй като коси сама, тя може напълно да ви отърве от грижата по поддръжка на тревата.

Колко често трябва да косите

Честотата на косенето зависи до голяма степен от климата и сезона, както и от състоянието на тревата. Най-общо казано, използването на косачка веднъж на 2-3 седмици би трябвало да е достатъчно. Но с времето сами ще усетите точно колко често е подходящо да косите своята трева.

Колко време отнема косенето

И тук няма точен отговор – той ще зависи до голяма степен от височината, гъстотата и състоянието на тревата, както и от модела косачка, който използвате. Ако имате тракторна косачка, времето може да бъде до около десетина минути на декар. Ако имате самоходна косачка, косенето на декар площ вероятно ще ви отнеме около половин час. Ако косачката е тип тример, вероятно ще ви отнеме повече време, но колко точно ще е то, ще зависи и от диаметъра на главата ѝ.

И няколко последни съвета

Ето още няколко важни препоръки при косене:

  • Специалистите препоръчват да не косите повече от 1/3 от височината на тревата. Така ще я поддържате в идеално състояние и ще намалите вероятността от появата на изсъхнали петна, болести и плевели.
  • Косете тревата, когато е суха. Влажните стръкове се слепват един с друг и полепват по острието на косачката, което влошава качеството на работата й.
  • Грижете се остриетата на косачката да бъдат винаги добре наострени и балансирани, за да правят чисти срезове. Това подобрява вида и състоянието на тревната площ.
  • Сменяйте посоката на косене всеки път. Стръковете имат склонността да растат в посоката на срязване и ако косите в една и съща посока, тревата ще се наклони в нея и може да се появят коловози.
  • Ако косите редовно ливадата и след вас не остават видими откоси, не почиствайте отрязаните връхчета. Те ще върнат хранителните вещества в почвата.