Още 1 човек е с положителна проба за коронавирус в България. Става дума за 62-годишна лекарка. Други две проби, изследвани днес, ще бъдат повторени, тъй като са дали съмнителен резултат. 

"Колежката е с положителна проба, но не е контактувала с пациенти в България през последните няколко седмици. На 22 февруари е последният ден, в който тя е имала досег до пациенти. След това е пътувала на два конгреса в Англия и Испания", посочи ген. д-р Венцислав Мутафчийски. Жената е настанена в Инфекциозната клиника на ВМА. Анализирани са вече нейните контакти и на част от контактните лица вече са взети проби. Лицата са поставени под карантина. Досега са взети 60 проби от контактните лица, които ще бъдат заложени в утрешните изследвания. 

Така случаите на болни стават общо 7, като една от пациентките - 66-годишната жена, приета в болница снощи в тежко състояние, почина преди минути в "Пирогов". Тя е била с хронични сърдечни проблеми и предходна сърдечна операция и е постъпила с тежка двустранна пневмония. Лекари се борят за живота на 74-годишния ѝ съпруг, който също е в много тежко състояние. Тестът на сина им, който е работил на жп гарата в "Илиянци", е дал отрицателен резултат. 

"Искам да изкажа съболезнованията си към близките и роднините на 66-годишната жена. Тя бе приета в крайно тежко състояние и още през първите минути от стъпването ѝ в болницата бе интубирана. Усилията на нашите колеги в "Пирогов" не се увенчава с успех. Тя издъхна днес в 15.42 часа", обясни Мутафчийски.

Днес в Националната лаборатория в София са изследвани 54 проби, като сред тях е била и положителната. Резултатите от 18-те проби, взети във Варна, ще бъдат готови към 20:00 часа днес. Други 24 са дали отрицателен резултат в лабораторията в Стара Загора.