Въведени са извънредни мерки по южната граница заради опасност от пренасянето на африканска чума по дивите  прасета.

На граничен пункт „Капитан Петко Войвода” се дезинфектират преминаващите автомобили и се забранява вноса на храни, съдържащи свинско.

Болестта не е опасна за хората, но може да се пренесе от тях чрез хранителни продукти, уточни д-р Атанас Атанасов от Българската агенция по храните.

Както ТrafficNews.bg съобщи, вчера беше взето решение всички входни и изходни пътни артерии на Пловдивска област да бъдат обеззаразявани с дезинфекционният препарат "Вериконт С", за да не бъде допуснато пренасяне на вируса от нелегалното транспортиране на животни от заразените области в други части на страната.

Дезинфекцират всички пътни артерии в пловдивска област заради чумата по животните

 В момента в Пловдивска област не са установени огнища на заразата, но превантивните мерки имат за цел да бъде стопиран процеса на разпространение. Областният управител е в непрекъснат контакт и с директорът на ОДМВР - Пловдив - старши комисар Атанас Илков, с когото също обсъдиха акцията за предпазване на областта от разрастване на заразата. Комисар Илков заяви, че на всички входно-изходни артерии ще бъдат поставени денонощни патрули, които ще следят за незаконно транспортиране на животни.