Изплатени са средствата от първия транш на пострадалите от наводнението в Царево през септември миналата година. В часовете след бедствието беше създадена специална дарителска сметка, по която да бъдат набрани средства за подпомагане на засегнатите собственици на имоти и бизнеси на територията на общината.

Благодарение на добрата воля и състраданието на дарителите – физически и юридически лица, в сметката постъпват средства в размер на 396 271,79 лв. Дарителската сметка е закрита на 31.12.2023 г., а по-рано през същия месец с решение на Общинския съвет в Царево е създаден Обществен съвет за управление на даренията от тази сметка. Част от сумата беше разпределена между пострадалите, спрямо степента на понесените щети.

Финансовата помощ към пострадалите физически и юридически лица вече е изплатена по банковите им сметки. Помощта към наследниците на две от жертвите ще бъде преведена в следващите дни след набавяне на необходимите документи.

“Всички ние следва да изразим благодарността си към дарителите – физически лица, малки и големи фирми, други общини, училища и много други субекти, чрез чийто дарения бе събрана тази сума”, заявиха от Община Царево.

Оттам допълват, че няма да използват събраните средства за общински проекти. Те ще бъдат насочени единствено и само към пострадалите хора, семейства и бизнеси, пише БНТ. 

Изплува джипът на съдия Москова в ЦаревоПри първоначалния оглед водолазите установиха, че и четирите му прозореца са отворени

Водата в Приморско и Царево oще не е годна за пиене

Единствената помощ, която са получили пострадалите от наводненията в Царево, е 1500 леваНад 300 000 лева са събрани до момента по дарителската сметка на общината

Близо 400 000 лв. са събрани от дарения за възстановяването на Царево след бедствиетоTe ще бъдат използвани за обезщетение на пострадалите хора