Президентът на Италия пристига на официално посещение в България. На 17 и 18 април по покана на държавния глава Румен Радев Серджо Матарела ще бъде на официално посещение в България. 

Развитието на двустранните отношения в областта на икономиката, отбраната, подобряването на регионалната транспортна свързаност, науката, културата и образованието, както и сътрудничеството в рамките на ЕС и НАТО, ще бъдат във фокуса на разговорите между двамата президенти.

На 17 април Матарела ще отдаде почит пред Паметника на Незнайния воин. На „Дондуков“ 2 държавните глави на България и Италия ще проведат среща на четири очи, след която ще се състоят пленарните разговори между официалните делегации. По-късно през деня двамата ще направят съвместни изявления.

На 18 април президентите на България и Италия ще посетят учебен полигон „Ново село“, където ще бъдат посрещнати с почетен караул от състава на Многонационалната бойна група. Радев и Матарела ще се запознаят с мисията и дейността на формированието, на което през октомври 2022 година Италия пое ролята на рамкова държава. При посещението ще бъде изложен статичен показ на въоръжение и техника и двамата президенти ще проведат срещи с българския и италианския контингент, пише Нова.